SMURD Cluj împlinește 27 de ani. La mulți ani!
SMURD Cluj împlinește, astăzi, în 1 iulie, 27 de ani. În 1 iulie 1994, la Dispeceratul Pompierilor din Cluj suna telefonul cu primul apel pentru SMURD Cluj.
De atunci și până acum, medicii, paramedicii, asistenții și voluntarii SMURD Cluj au intervenit la milioane de cazuri. În cei 27 de ani, în cadrul serviciului au activat peste 1.000 de paramedici, peste 200 de medici și chiar și acum, două dintre liniile de gardă ale SMURD Cluj sunt asigurate de paramedici voluntari (studenți ai Facultăților de Medicină).
Cum arată SMURD Cluj, după 27 de ani
Astăzi, în cadrul SMURD Cluj lucrează peste 35 de medici specializați în medicină de urgență sau anestezie și terapie intensivă, 15 asistenți medicali, peste 600 de pompieri-paramedici, o sută de voluntari studenți la medicină, o sută de voluntari și o sută din cadrul programului național ”Salvator din Pasiune”.
„1 iulie 1994. Au trecut 27 ani de când SMURD Cluj este prezent zi si noapte acolo unde este nevoie, acolo unde este necesară prezența oamenilor echipați în roșu. Profesionalismul și dedicarea oamenilor care au activat și activează în acest serviciu este maxim, indiferent din ce structură fac parte ( medici, asistenți, pompieri și,nu în ultimul rând voluntari ). LA MULȚI ANI VOUĂ TUTUROR celor care faceți ca imposibilul să devină posibil. Care readuceți speranța atunci când poate aceasta este pierdută, care vă dedicați trup și suflet meseriei. LA MULȚI ANI!”,
este mesajul transmis către echipa SMURD Cluj, de generalul de brigadă Ion Moldovan, inspector șef al ISU Cluj
Cum a fost înființat SMURD Cluj
Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare – SMURD Cluj, denumit inițial SMUR, a luat ființă prin colaborarea Grupului de Pompieri Cluj, UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și Organizația orașelor Partenere Köln – Cluj-Napoca, Germania.
Mașinile de intervenție și întreaga dotare medicală au fost primite ca donație din partea partenerilor din Köln. Modul de acțiune se făcea având la bază modelul deja existent în multe țări europene, acela de a aduce echipajul medical spitalicesc cu dotarea necesară în teren, la locul unde se afla pacientul în suferință. Astfel de modele există în Germania, Franța, SUA, unde pompierii sunt direct implicați în acordarea primului ajutor și a asistenței medicale de urgență.
Din anul 1994 până în anul 2000, cele două linii de gardă a medicilor și paramedicilor au fost voluntare. Începând cu anul 2000, garda medicilor a fost parțial plătită prin linia de garda a Clinicii de ATI din cadrul Spitalului Clinic de Adulți. (Sursa: ISU Cluj)
Din 2007, SMURD Cluj a intrat într-o altă etapă. A început o colaborare strânsă cu UPU Cluj, s-au primit mai mult ambulanțe și echipamente, astyfel că intervențiile au început să fie din ce în ce mai complexe.
Acum, SMURD Cluj este prezent în tot județul, cu baze și echipaje de prim-ajutor.
La mulți ani, SMURD Cluj!
Foto de profil: Facebook/ Dr. Carmen Balog, medic specialist Medicină de Urgență, în cadrul SMURD Cluj