Șobolani într-un parc pentru copii din Cluj. Medic epidemiolog: „Este pericol pentru sănătatea publică. Șobolanii sunt vectori pentru transmiterea multor boli”
Un parc de joacă pentru copii din Cluj-Napoca este un adevărat focar de infecții și pericol pentru sănătatea copiilor.Un șobolan mort și mizerie de nedescris au fost surprinse de un părinte, în parcul 14 Iulie, din cartierul Grigorescu, Cluj-Napoca.
Parcul, situat la o aruncătură de băț de zona 0 a orașului și de Primăria Cluj-Napoca arată mai degrabă ca o groapă de gunoi, decât ca un loc destinat relaxării copiilor, spune mama, care a fotografiat totul. Și care susține că „majoritatea parcurilor din cartierul Grigorescu sunt pline de mizerii și fecale de câini și pisici”.
Atenție, urmează imagini greu de privit!
Șobolan mort în Parcul 14 Iulie din Cluj-Napoca
O mamă care a dus copilul în Parcul 14 Iulie din Cluj-Napoca, să se joace la tobogane, a avut parte de un șoc, când a văzut că cel mic a dat cu piciorul peste un șobolan mort.
„Am mers cu băiețelul de 5 ani în parc și voia să se dea la tobogane, că acolo este o platformă. Eu am rămas mai la distanță de el, dar la un moment dat am văzut că dă cu piciorul în ceva maro. Am crezut că e frunză sau ceva noroi, dar când m-am apropiat era acest șobolan, pe care l-am fotografiat. Incredibil, acum am pus papucii afară, cu dezinfectant”, a spus pentru ȘtiriMed, Alexandra Pop, femeia care a dat peste rozătoarea moartă, între toboganele folosite de copii
Alexandra Pop mai spune că, deși până acum nu a mai văzut rozătoare moarte, în mai toate parcurile din cartierul Grigorescu, cei mici se joacă printre fecale de câini și de pisici.
„În general, parcurile sunt foarte neîngrijite, iar igienizarea lipsește cu desăvârșire. Voi merge mâine, să mai fac niște fotografii, ca să le trimit Primăriei. În același parc 14 iulie, pe lângă mizerie, sunt niște fiare aruncate acolo aiurea, ceva bare care au fost tăiate și lăsate de izbeliște. Este foarte periculos pentru copii, mai ales pentru cei mai mici, care abia umblă”, a mai spus Alexandra Pop
Medic epidemiolog: „Este pericol de infecție. Șobolanii sunt vectori pentru transmiterea multor boli”
Un parc pentru copii, neigienizat și unde colcăie mizerii și animale moarte, este un adevărat focar de infecții și pericol pentru sănătatea publică, spun medicii epidemiologi.
„Acei șobolani morți sunt vectori pentru transmiterea unor agenți patogeni, precum virusuri, bacterii, richeți, paraziți, care pot să dea boli, atât oamenilor, cât și animalelor. Deci, dacă un șobolan a fost pe un tobogan, pe care apoi l-a folosit un copil, iar acel copil a dus mâna la gură, el riscă să se îmbolnăvească. Bolile pe care le pot transmite aceste rozătoare sunt infecto-contagioase și parazitare și sunt foarte grave. Există chiar și pericol de deces, în cazul unui copil cu sistemul imunitar slăbit sau nedezvoltat suficient. Dau câteva exemple de boli: leptospiroză, antrax, turbare, trichineloză, toxiinfecții alimentare”, a explicat pentru ȘtiriMed, dr. Alecsandra Budihoi, medic epidemiolog.
Medicul a mai precizat că cei responsabili de administrarea parcurilor pentru copii ar trebui să fie conștienți de importanța păstrării curățeniei în aceste locuri. Mai ales că vorbim de sănătatea copiilor.
„Parcurile ar trebui igienizate și curățate temeinic, pentru că sunt medii unde ajung copiii. Iar ei, așa cum știm, ating suprafețele, care pot fi contaminate, iar, de multe ori, duc mâna la gură, nas , ochi. Acestea sunt porți pentru intrarea bolilor în organism”, a mai explicat Dr. Alecsandra Budihoi
ȘtiriMed va cere un punct de vedere oficial și Primăriei Cluj-Napoca, instituție care are în subordine administrarea parcurilor de joacă pentru copii,