

Speranțe pentru copiii din România bolnavi de diabet, dar și pentru părinții acestora. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a declarat la o dezbatere organizată de Coaliţia pentru Diabet Juvenil, că există şanse ca până la finele acestui an să fie demarate procedurile în vederea decontării senzorilor pentru monitorizarea continuă a glicemiei, în cazul copiilor care suferă de diabet.
„Discuţia aceasta a început în urmă cu două luni, când am început să mă întâlnesc cu reprezentanţii asociaţiei, să stabilim anumite coordonate. Între timp, dispozitivul respectiv a fost aprobat de către Agenţia Naţională a Dispozitivului şi Medicamentului, urmând ca această aprobare, acest dosar, să fie depusă la Casa Naţională, pentru decontare. Cei din comisie deja au stabilit protocoalele, urmează să vedem ce se va întâmpla, dar lucrurile merg bine, spun eu. (…) Eu spun că există şanse. În trimestrul patru, mai precis. Până atunci, ştiţi că există nişte proceduri care trebuie urmate. Eu cred că primul pas a fost deja făcut. Până la finalul anului noi sperăm că vom intra în decontare. Doar pentru copii, în acest moment. În mod normal, ei pot să aibă aceste gratuităţi până în 26 de ani, dar căutăm soluţii ca această monitorizare să nu fie întreruptă doar pentru că împlinesc 26 de ani, pentru cei care vor beneficia de aceşti senzori”, a precizat Pintea, într-o declaraţie acordată presei, potrivit Agerpres
La rândul său, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat că îşi doreşte ca alocarea bugetară de anul viitor să includă sumele necesare în vederea rezolvării problemelor cu care se confruntă copiii bolnavi de diabet.
„În următoarele săptămâni o să avem o discuţie la Ministerul Sănătăţii, cu doamna ministru Sorina Pintea, cu toţi colegii din Parlament, de la comisiile de sănătate şi nu numai, pentru a vedea exact în cadrul Programului Naţional de Diabet care sunt efectiv lucrurile care trebuie schimbate, că vorbim de măsuri, de alocări financiare, de a extinde aria de cuprindere… (…) Pe Programul Naţional de Diabet, până la final de an, încercăm să clarificăm absolut tot, astfel încât şi alocarea bugetară de anul viitor să cuprindă sumele necesare pentru ca lucrurile să fie rezolvate. (…) Nu putem să invocăm abordarea contabilă atunci când e vorba de suferinţa celor de lângă noi, mai ales a copiilor”, a precizat Teodorovici.
Preşedintele Societăţii de Diabet, Nutriţie şi Endocrinologie Pediatrică, Iulian Velea, a declarat că, potrivit informaţiilor pe care le deţine, la ora actuală în România există 3.166 de copii, cu vârste de până la 18 ani, care au diabet zaharat, în condiţiile în care există doar zece medici pediatri care au dreptul de a prescrie tratamente pentru aceşti copii.