Selectați pagina

Speranțe pentru Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj. Ministrul Sănătății a promis ajutor

Speranțe pentru Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj. Ministrul Sănătății a promis ajutor

Există speranțe ca Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj să iasă din groapa financiară în care se află. După ce în urmă cu câteva săptămâni medicii Institutului au lansat pe Facebook o campanie prin care cer ajutorul comunității și a mediului de afaceri, acum ministrul Sănătății se implică în această problemă. Florian Bodog a vizitat, vineri, ICUTR și a promis că va încerca să ajute la ieșirea Institutului din criza financiară.

„Institutul de Urologie și Transplant Renal este o unitate esențială pentru pacienții cu boli renale, unicul spital din România în care se realizează transplant renal la copii. La momentul actual, spitalul se află într-o situație critică din punct de vedere financiar, principala cauză fiind managementul defectuos realizat în ultimii ani. Căutăm soluții pentru redresarea instituției împreună cu noua conducere și cu echipa de economiști a ministerului”, a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog

Managerul Institului, Silviu Moga, a declarat imediat după vizita ministrului Sănătății că ajutorul promis Institutului este condiționat.

„A fost o vizită a ministrului Sănătății, neanunțată, pe care o considerăm binevenită. Faptul că domnul ministru se implică personal în problema Institutului este de bun augur. Dânsul știa de problemele Institutului, atât din documentele oficiale trimise, cât și din alte surse și a venit să vadă la fața locului cum stau lucrurile. (…) Trebuie să demonstrăm în viitorul imediat că institutul poate supraviețui din punct de vedere financiar. Pe baza indicatorilor pe care îi avem anul acesta, că serviciile medicale au crescut avem premisele ca anul următor să avem un buget mult mai mare asigurat de Casa de Asigurări, care ne-ar putea permite să ne desfășurăm activitatea fără acumulare de datorii. Nu s-a dat un termen, trebuie să arătăm că la următoarea contractare am putea obține bani mai mulți și astfel că nu mai acumulăm datorii”, a spus Silviu Moga, citat de Agerpres

Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj este singura unitate medicală din țară, unde se fac transplante renale la copii.
Institutul are grave probleme financiare – datorii ce depășesc suma 2 milioane de lei – încă de pe vremea când șeful ICUTR Cluj era renumitul profesor Mihai Lucan. S-a ajuns astfel în situația ca Institutul să fie executat silit, iar medicii să fie puși în situația de a nu-și primi salariile.