Selectați pagina

Spitale fără mănuși, dezinfectanți și medicamente. Se dă vina pe lipsa fondurilor

Spitale fără mănuși, dezinfectanți și medicamente. Se dă vina pe lipsa fondurilor

Mai multe spitale din Cluj se confruntă cu o lipsă acută de consumabile. E vorba de mănuși de unică folosință, dezinfectanți și medicamente. Cele mai mari probleme sunt în spitalele subordonate direct Ministerului Sănătății, spun sindicaliștii din sănătate.

„Sunt probleme foarte grave. Îmi spun asistentele medicale din spitale că nu au mănuși de unică folosință, nu au soluții pentru dezinfectare, la Institutul Inimii asistentele șefe cumpără spirt sanitar din banii lor. Oamenii nu vorbesc pentru că le e frică. Dar la adunările noastre sindicale, toți angajații se plâng. Astfel de lipsuri sunt la Spitalul Județean de Urgență, la Institutul Inimii și, în general, la spitalele care sunt direct subordonate Ministerului Sănătății”, a declarat Maria Bizo, asistentă medicală și vicepreședinte al Sindicatului Sanitas Cluj

Vicepreședinta Sindicatului Sanitas Cluj spune că s-a ajuns în situația ca asistenții să cumpere ei soluții dezinfectante din cauza prostului management de la nivelul fiecărei unități medicale.

„De exemplu, la Institutul Inimii nu există manager de 3 ani de zile. Interimatul este asigurat de chirurgul Adrian Molnar. Dânsul este și director medical al Institutului, are și activitate didactică și activitate medicală, când să se mai ocupe de problemele financiare ale spitalului?”, a mai spus Maria Bizo

Spitalul Județean de Urgență Cluj are în subordine 34 de secții clinice, organizate în 20 de clădiri distincte. Spitalul este cel mai mare din regiune, are aproape 2000 de paturi, iar aici sunt și cei mai mulți pacienți afectați de lipsa fondurilor.

„Acum am venit de la farmacie, am pe cineva internat la Chirurgie 1, am cumpărat medicamente și alte lucruri necesare”, a spus o aparținătoare a unui pacient aflat sub tratament în Spitalul Clinic de Urgență Cluj. Pacient pentru care nu există suficiente medicamente în spital, așa că aparținătorii sunt nevoiți să își cumpere singuri.

Și pacienții de la Institutul Inimii se văd nevoiți să coboare până la farmacia de lângă spital să își cumpere medicația necesară. Mulți există să spună aceste lucruri, de frica unor repercursiuni la o următoare eventuală internare în spital.

„Păi, am cumpărat medicamente dacă a fost nevoie”, spune o doamnă venită din Zalău la Cluj la tratament, la Institutul Inimii

Lipsurile din spitale nu sunt o noutate pentru angajați.

„Consumabilele lipsesc din spitale de ani de zile. Mereu e vorba de lipsa fondurilor”, a spus pentru ȘtiriMed, Vasile Radu, angajat al Spitalului Clinic de Urgență Cluj și președinte al Sindicatului Solidaritatea.

Întrebat cum se descurcă anagajații spitalului să lucreze cu pacienți tot cu grija că rămân fără mănuși de unică folosință, fără spirt sanitar sau fără fașe, sindicalistul a răspuns că „se descurcă greu”, dar nu se plâng „pentru că le e frică să nu rămână fără loc de muncă”

Sursa foto: nursingschoolhub.com