Select Page

Spitalele, obligate să declare achizițiile publice în termen de șapte zile. Vezi despre ce sume este vorba

Spitalele, obligate să declare achizițiile publice în termen de șapte zile. Vezi despre ce sume este vorba

Reguli noi pentru spitale din subordinea Ministerului Sănătății. Reprezentanții unităților sanitare vor fi obligați să declare toate contractele de achiziție mai mari de 20.000 de lei. Acest lucru se va face în termen de șapte zile de la semnarea contractului. Decizia a fost luată de Ministerul Sănătăţii, iar actul normativ a fost deja trimis la Monitorul Oficial și va intra în vigoare în momentul publicării.

Ordinul de transparentizare a achizițiilor din sistemul sanitar, se aplică tuturor „spitalelor publice, serviciilor judetene de ambulanţă şi instituţiilor cu personalitate juridică aflate în subordinea sau în coordonarea Ministerului Sănătăţii”, scrie realitatea.net.

Prin acest ordin, toate achizițiile din sistemul sanitar românesc – un sistem cu un buget uriaș, dar într-o permanentă criză de fonduri – vor putea fi văzute și consultate de oricine.

Conform documentului, acestea „au obligaţia de a transmite electronic Ministerului Sănătăţii, folosind adresa – monitorizarecheltuieli.ms.ro, informaţii cu privire la achiziţiile publice şi contractele ce implică utilizarea patrimonului public, în scopul transparentizării acestora”.

Totodată, pentru o mai ușoară urmărire a cheltuirii banilor publici în sănătate, spitalele vor fi obligate să-și publice pe acest site și bugetele anuale, iar la începutul fiecărei luni un update cu execuția contractelor.

 

About The Author