

Spitalul Regional de Urgență Cluj se face cu bani împrumutați de la Banca Europeană de Investiții. Împrumutul, în valoare de 305 milioane de euro, va fi semnat până la finalul acestei luni.
„Guvernul a aprobat azi memorandumul privind negocierea contractului de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții, în valoare de 305 milioane euro, pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență Cluj! Datorită susținerii de care se bucură acest proiect la nivelul autorităților locale și județene din Cluj, precum și la nivelul Guvernului, acest obiectiv de investiții va fi posibil. Conform propunerilor avansate de către BEI, împrumutul ar trebui semnat până la sfârșitul acestei luni.”
a anunțat Mircea Abrudean, secretar general adjunct al Guvernului
Unitatea sanitară va avea șapte niveluri – subsol, parter și cinci etaje și va deservi regiunea de nord-vest a țării.
Spitalul va avea 𝟴𝟰𝟵 de paturi, 𝟭𝟵 săli de operație și va dispune de o tehnologie avansată. Acesta va beneficia de un heliport și va avea 1.396 de locuri de parcare.
Spitalul Regional de Urgență Cluj se construiește în Florești, pe un teren pe care Consiliul Județean Cluj l-a predat, în 2017, Ministerului Sănătății.
Reamintesc că terenul a fost preluat de către Consiliul Județean Cluj prin Hotărâre de Guvern în anul 2012, după care ne-am îndeplinit toate obligațiile asumate pentru viabilizarea acestuia. Astfel, Consiliul Județean Cluj a mutat de pe amplasament un depozit de muniție, a demolat clădirile existente pe teren, a întocmit toate documentațiile juridice și de urbanism necesare, astfel încât terenul a devenit liber de orice sarcină. Totodată, administrația județeană a asumat și suportat inclusiv cheltuielile necesare realizării infrastructurii primare, respectiv realizarea de branșamente și racorduri la rețelele de utilități.
a scris pe Facebook, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj