Selectați pagina

Statistică îngrijorătoare. Unul din șapte europeni nu știe că este contaminat cu virusul HIV

Statistică îngrijorătoare. Unul din șapte europeni nu știe că este contaminat cu virusul HIV

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă. Unul din șapte europeni purtători ai virusului HIV nu știe că este contaminat. Asta după ce în anul 2015 s-a înregistrat un record de contaminări din cauza creșterii incidenței virusului în Rusia.

HIV/SIDA rămâne o problemă gravă de sănătate în Europa (…) Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC) estimează că faptul că o persoană purtătoare a virusului HIV din șapte nu știe acest lucru este deosebit de îngrijorător, a precizat comisarul european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis, citat într-un comunicat.

Proporția de unu la șapte este referitoare la cele 28 de țări ale UE, plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia, potrivit agerpres.ro.

Cei care nu știu că sunt contaminați nu pot beneficia de un tratament care le va salva viața și pot continua să transmită altora virusul, a subliniat comisarul european.

Aproape jumătate din cazurile (47%) din aceste țări sunt diagnosticate într-un stadiu tardiv al contaminării, a precizat ECDC. Conform centrului, virusul HIV este detectat în medie la circa patru ani după contaminare.

În cele 31 de țări participante la studiu, raporturile sexuale între bărbați și femei este primul mod de transmitere (42%) și singurul care continuă să crească în amploare.

Pe întreg continentul european o analiză centralizată a OMS având la bază date din 53 de țări relevă faptul că anul 2015 a cunoscut un nou record de contaminări, 153.407, față de 142.000 în anul precedent.

Rusia, unde SIDA rămâne în mare parte un subiect tabu, concentrează de una singură aproape două treimi din aceste cazuri nou depistate, respectiv 64%. Aproape 80% din cazuri au fost înregistrate în regiunea de est, 3% în cea de centru (din care face parte și România în acest studiu) și 18% în regiunea de vest.

Particularitatea în Rusia este că relațiile heterosexuale sunt primul mod de contaminare, notează AFP. Situația este valabilă și în cazul României, care este depășită doar de Albania în regiunea de centru în ceea ce privește proporția cazurilor în care virusul a fost transmis prin relații heterosexuale — aproape 80% în Albania față de peste 60% în România.

În alte țări din aceeași regiune, relevă raportul ECDC, cea mai mare proporție a cazurilor de contaminare este rezultatul relațiilor sexuale între bărbați, în acest caz primele locuri fiind ocupate de Croația, Macedonia și Cehia (peste 80% din cazuri).

În ceea ce privește cazurile noi depistate, în regiunea de centru au fost identificate 5.297 de cazuri noi, ceea ce înseamnă o rată a contaminării de 2,8 la suta de mii de locuitori. Totuși, România, cu o rată de contaminare de 3,8 în 2015, se afla pe locul doi în regiune după Cipru (9,4), dar înaintea Albaniei (3,3), Bulgariei (3,1) și Muntenegrului (3,1). La polul opus se situează în regiune Slovacia (1,6) și Macedonia (1,2).

Cei mai susceptibili la contaminarea cu virusul HIV au fost în regiunea centru cei cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani (33% din cazuri) și apoi cei din categoria de vârstă 15-24 de ani (15%).

În ceea ce privește regiunea de est, OMS își exprimă îngrijorarea în privința ratelor de contaminare ridicate din fostele republici sovietice: Ucraina, Belarus, Estonia, Republica Moldova, Letonia și Georgia.

 

 

Despre autor