Selectați pagina

Statistici morbide: jumătate dintre fumătorii din România mor din cauza bolilor induse de fumat

Statistici morbide: jumătate dintre fumătorii din România mor din cauza bolilor induse de fumat

Jumătate dintre fumătorii din România, cu vârsta peste 45 de ani, mor din cauza bolilor induse sau accelerate de fumat, arată ultimele statistici și studii din domeniu.

De altfel, medicii atrag atenția că bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).

Îngrijorător este și faptul că aproape 30% dintre români fumează, cu mult peste media țărilor Uniunii Europene.

Potrivit studiilor în domeniu și adolescenții din România fumează mai mult decât alți tineri europeni.

„Totodată, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieţilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor, însă pentru ambele sexe, adolescenţii din România se situează peste valorile medii europene”, au precizat specialiștii Agenției Naționale Antidrog

La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.

Pentru a reduce efectele negative ale fumatului, în acest an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pregăteşte adoptarea ambalării neutre (sau a pachetelor standardizate), o măsură ce restricţionează utilizarea ambalajului ca formă de publicitate şi promovare a tutunului, având ca temă “Următorul pas FCTC: ambalarea neutră a produselor de tutun”, sub sloganul: “Un singur mesaj pe pachetul standard de tutun: avertismentul de sănătate!”.

Tutunul ambalat neutru se va vinde în pachete standard ca dimensiuni şi numai în două culori, în care singura prezentare grafică va aparţine avertismentelor de sănătate, iar informaţia tutun – specifică – brandul/versiunea/numărul ţigaretelor – va avea culori reglementate şi font diminuat.

Ziua Națională Fără Tutun a fost celebrată în 17 noiembrie. Această zi este marcată, în fiecare an, în a treia joi din luna noiembrie, printr-o iniţiativă menită a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor

Sursa foto: descopera.ro