Selectați pagina

ȘtiriMed este parte a proiectului internațional SCIENCE +, un demers de îmbunătățire a jurnalismului medical în Europa Centrală și de Est

ȘtiriMed este parte a proiectului internațional SCIENCE +, un demers de îmbunătățire a jurnalismului medical în Europa Centrală și de Est

ȘtiriMed este parte a proiectului internațional SCIENCE +, prin intermediul căruia se dorește îmbunătățirea jurnalismului medical în Europa Centrală și de Est. Mai exact, scopul acestui proiect este de a face mai accesibile publicului larg, informațiile din zona științifică medicală.

Mass-media independentă și experți în știință din Europa Centrală și de Est își unesc eforturile pentru a crește calitatea jurnalismului medical prin intermediul unei noi platforme SCIENCE+, dezvoltată de Free Press for Eastern Europe (Cehia) și Free Press Unlimited.

„Prin SCIENCE+ vom facilita crearea unei rețele unice pentru a împărtăși cele mai bune practici în domeniul jurnalismului de sănătate și al jurnalismului științific în șase țări din Europa Centrală și de Est (ECE): Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și România. Experți, editori de științe, liber-profesioniști și instituții independente vor forma o coaliție pentru a asigura o raportare responsabilă și demnă de încredere privind sănătatea publică și alte subiecte medicale”, au declarat reprezentanții Free Press Unlimited

Conținut prietenos și accesibil pentru public

Pentru ca un mesaj să ajungă la public și să fie corect înțeles, nu este suficient doar să fie livrat, indiferent de formă. Tocmai de aceea, prin SCIENCE + se urmărește crearea de conținut accesibil publicului și ușor de înțeles.

Proiectul va sprijini producerea și promovarea unui conținut mediatic mai prietenos pentru public pe teme medicale relevante. O atenție deosebită este acordată creării de conținut bazat pe încredere și strategiilor de distribuție, cum ar fi adaptarea conținutului pentru a se potrivi în formatele social media. Un alt obiectiv este reprezentat de colaborările transfrontaliere.

„Bolile și consecințele lor nu respectă granițele și nici jurnalismul științific nu ar trebui să facă același lucru. Credem că colaborările pot face ca jurnalismul științific să fie mai accesibil pentru redacțiile locale și să aibă un impact mai mare în regiune”, spune Natalia Marshalkovich, coordonator regional al rețelei SCIENCE+.

Creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la fapte medicale fiabile

Lipsa unei acoperiri de calitate a subiectelor medicale duce la o conștientizare publică catastrofal de scăzută a riscurilor pentru sănătate în Europa Centrală și de Est și nu numai. În condițiile în care pandemia Covid-19 este în al treilea an, mulți europeni aleg să nu aibă încredere în vaccinuri și își bazează alegerile în materie de sănătate pe teorii ale conspirației sau pe afirmații nedovedite.

„SCIENCE+ privește dincolo de o pandemie. Ne dorim ca oamenii să aibă un acces mai bun la informații medicale în care să aibă încredere și pe care să le considere utile. Acest lucru nu se va întâmpla dacă agențiile de știri nu au experiență în acoperirea subiectului, nu sunt în contact permanent cu cele mai recente cercetări evaluate de colegi, se străduiesc să identifice nevoile publicului și nu înțeleg de unde provine neîncrederea publicului în știință. Creat de jurnaliști și pentru jurnaliști, SCIENCE+ umple aceste lacune. Este conceput ca o soluție practică și pe termen lung pentru a spori încrederea publicului în faptele medicale”, explică Maksym Eristavi, coordonator de monitorizare și analiză în cadrul proiectului SCIENCE+.

Efort regional

O echipă transfrontalieră SCIENCE+ va face legătura între mass-media demne de încredere și o comunitate profesională de experți medicali și editori de științe, precum și specialiști în audiență. Prin această cooperare intersectorială, vom putea identifica tendințele și reacția publicului la problemele medicale care apar în știri în țările din Europa Centrală și de Est, precum și reacția acestuia la sursele și poveștile neverificate despre sănătate. SCIENCE+ își va asista membrii atât în verificarea, cât și în editarea propriilor povești legate de medicină.

CITEȘTE ȘI: UN ARTICOL ȘTIRIMED SCRIS DE ANCUȚA CIOLAN ȘI GABRIELA ONȚ, PREMIAT LA GALA PREMIILOR APPC. LOCUL III LA SECȚIUNEA „SĂNĂTATE”

Despre autor