Selectați pagina

Un articol ȘtiriMed scris de Ancuța Ciolan și Gabriela Onț, premiat la gala premiilor APPC. locul III la secțiunea „Sănătate”

Un articol ȘtiriMed scris de Ancuța Ciolan și Gabriela Onț, premiat la gala premiilor APPC. locul III la secțiunea „Sănătate”

Un articol ȘtiriMed, scris de jurnalistele Ancuța Ciolan (Stăvar) și Gabriela Onț (Buruian) a luat premiul III, la Gala Premiilor APPC 2021. Articolul CÂND PLASMA POATE FACE DIFERENȚA ÎNTRE VIAȚĂ ȘI MOARTE, ÎN CAZUL PACIENȚILOR COVID, LA CLUJ NU EXISTĂ UN APARAT PENTRU RECOLTAREA PLASMEI, DEȘI SE DAU GRATUIT. PENTRU CĂ NIMENI NU A CERUT! a primit premiul 3 la secțiunea „Sănătate”, susținută de MOL România, în cadrul Premiilor APPC 2021.

Juriul celei de-a șasea ediții a premiilor APPC a fost format din Ramona Ursu (jurnalist), Ana Poenariu (jurnalist de investigatii la RISE PROJECT) și Razvan Luțac (jurnalist de investigatii la Libertatea)

„Ne bucurăm, în primul rând, pentru că am trimis acest material în competiție. Acest material care a mișcat puțin lucrurile și, la acea vreme, Clujul a primit aparatura necesară, în ciuda orgoliilor și a bâlbelor autorităților. Și, în al doilea rând, ne bucură peste măsură nominalizarea. Faptul că un site mic și independent cum este ȘtiriMed este considerat valoros de către un juriu format din jurnaliști excepționali, ne onorează. Mulțumim pentru premiu, să rămânem uniți, la nivel de breaslă și să fim sănătoși!”

Ancuța Ciolan (Stăvar), Gabriela Onț (Buruian), jurnaliști ȘtiriMed

Dovada că articolul ȘtiriMed a schimbat lucrurile în bine, AICI

Despre premiile APPC 2021

Asociația Profesioniștilor de Presă din CluJ (APPC) a lansat cea de-a șasea ediție a Premiilor APPC, un concurs al cărui obiectiv e acela de a stimula jurnaliștii locali să scrie și să publice articole de cea mai bună calitate. Jurnaliștii câștigători vor fi premiați în cadrul Galei Presei Clujene, eveniment desfășurat sub înaltul patronaj al Ambasadei Germaniei la București, în a doua jumătate a lunii decembrie.

Ediția din 2021 a concursului pune în lumină munca asiduă a reporterilor locali de a urmări, descoperi și oferi publicului știri. Știrea este esența jurnalismului, iar presa locală este prima sursă vitală de știri într-o societate.

“După aproape doi ani de pandemie, în care munca noastră a fost îngreunată de modificările legislative adoptate în starea de urgență, APPC a ales să-i pună în lumină pe oamenii din presa locală care fac asta zi de zi: aduc în fața cititorilor, de ani de zile, știrile care ne dezvăluie realitatea în care trăim. Ei fac munca cea mai grea, într-un domeniu sugrumat de rețelele sociale, subfinanțat și expus mereu uzurii psihice și amenințărilor. Mulțumim partenerului nostru tradițional, Ambasada Germaniei la București, pentru că ne-a rămas alături de-a lungul acestor ani și a ales să premieze partea mai puțin a muncii de jurnalist – efortul zilnic de a produce știri”, a explicat Codruța Simina, președinte al APPC.

Lista câștigătorilor Premiilor APPC 2021

Secțiunea „Stirea anului”
Locul al III-lea
Răzvan Robu – Gazeta de Cluj –
Magistrații clujeni care judecă dosarele de corupție specializați în biroul șefului
Locul al II-lea
Alex Prunean, Observator News
Istorie distrusă bucată cu bucată. Castelele nobilimii transilvănene, bijuterii arhitecturale, se prăbuşesc unul după altul. „În țara asta trăim, asta primim”
Locul I
Horea Șoica, Știri de Cluj
În pandemie, directorul PNL -ist al Sălii Polivalente Cluj ”sparge” banii PUBLICI, pe haine de lux, la cel mai scump magazin din Cluj

Premiile sectiunii Politic/Administrație
Locul al III-lea, Luminița Silea, Actual de Cluj
Cum se asigură calitatea vieții din Cluj propovăduită de primarul Emil Boc. Cine sunt „băieții deștepți” care controlează panorama imobiliară a Clujului
Locul al II-lea, Ruxandra Hurezean, Revista Sinteza
Moartea ideologiilor. Cum a ajuns un sat săsesc să voteze un primar AUR
Locul I, Valentin Șchiopu, PressOne
Revolta unei inspectoare de la Apele Române, detașată la 500 de kilometri de casă: „Nu accept să fiu condusă de politruci și de proștii clasei”

Premiile pentru IT/Inovare
Locul al III-lea, Ștefan Chețan, RFI
Cum se bucură, dar și ce așteaptă românii de la digitalizare
Locul al II-lea, Răzvan Robu, Gazeta de Cluj
Unicornul UiPath își rupe cornul pentru un milion de euro într-un proces de proprietate intelectuală
Locul I, Ovidiu Cornea, EBS Radio
Povestea electrică a lui „Ionică”, unul din noile taxiuri „eco” ale Clujului

Jurnalism comunitar
Locul al III-lea, Ovidiu Cornea, EBS Radio
Praf în ochi, dar nu numai. De unde vin pulberile poluante ale Clujului
Locul al II-lea, Mariuta Pop, Digi 24
Povestea fotografului roman fara maini
crescut la Casa de Copii si care a cunoscut succesul peste hotare
Locul I, Marius Mureșan, Cluj 24
Galațiul mutat la Florești. Cine sunt frații de la Toflea, o comunitate cu ”sevă evreiască”

Premiile pentru Sănătate
Locul al III-lea, Ancuța Ciolan (Stăvar) si Gabriela Ont (Buruian), Știrimed.ro
Când plasma poate face diferența între viață și moarte, în cazul pacienților COVID, la Cluj nu există un aparat pentru recoltarea plasmei, deși se dau gratuit. Pentru că nimeni nu a cerut!
Locul al II-lea, Mariuta Pop, Digi24
Poveste impresionanta a medicului care si-a tratat pacientii din scaunul cu rotile cu oxigenul era legat de carucior, asa am lucrat
Locul I, Valentin Șchiopu, PressOne
Valul patru s-a format la o înmormântare în „regatul agatârșilor”. „Toți care s-or pupat cu rudele venite de la București or luat virusu”

Premiului special pentru jurnalism cultural
Răzvan Robu, Gazeta de Cluj
Pe scenă, șeful Centrului de Interes, pictorul Florin Ștefan, jonglează cu asociațiile și obține finanțări. În culise, artiștii clujeni își dau la gioale și le sunt atelierele sechestrate

Jurnalism pe teme de educație
Locul al III-lea, Patrice Podină, Transilvania Reporter
Reacții ale studenților de la UBB după ultimele decizii ale Senatului: „Nu se raportează la dorințele tuturor, ci la motivații proprii”
Locul al II-lea, Ștefan Chețan, Betanova
De ce unii studenţi nu vor să vină fizic la facultate, iar alții așteaptă cu nerăbdare întoarcerea în Cluj-Napoca
Locul I, Ovidiu Cornea, EBS Radio
Ce a însemnat, la Cluj, școala exclusiv online pentru „actorii” principali, elevi, părinți, profesori. Ce spun specialiștii
Premiul special pentru jurnalism narativ/storytelling
Valentin Șchiopu, PressOne
Domnu’ șchiop de la 36

Premiile pentru jurnalism de Mediu
Locul al III-lea, Mihai Șoica, Foaia Transilvană
322.560 de tone de ape din canalizarea Clujului au ajuns în Someș. Neepurate. ABA Cluj se chinuie să mușamalizeze poluarea gigant.
Locul al II-lea, Ovidiu Cornea, EBS Radio
Plămânul verde al Clujului riscă să devină gri. Proiecte imobiliare noi lângă pădurea Hoia stârnesc îngrijorare
Locul I, Răzvan Robu, Gazeta de Cluj
Tun de milioane de euro cu deșeurile toxice de la Turda

Premiul special pentru jurnalism sportiv
Valentin Șchiopu, PressOne
Joan, fata care alerga pe ascuns. Povestea atletei din Kenya care a dobândit cetățenia română

Despre autor