Cum poate fi combătut stresul de a fi părinte. Cu ajutorul psihoterapeutului și cu decizii corecte luate în momentele potrivite
Să fii părinte nu e cu siguranță lucru ușor. Ba chiar, specialiștii spun că există un stres specific părinților, pe care alte persoane nu îl au, indiferent de vârsta pe care o au copiii.
Atunci când există o mare discrepanță între ce așteaptă părintele de la copil și ce face copilul în realitate, apare stresul parental. Din fericire, pentru a scăpa de stresul parental, nu e nevoie de medicamente, ci de ajutorul unui psihoterapeut.
La ZEM Center, în Cluj-Napoca, un centru specializat pe terapii complementare, se practică și ședințe de psihoterapie pentru părinți, atât ședințe individuale, cât și ședințe de cuplu. Un eveniment dedicat tocmai gestionării stresului parental este susținut în 9 noiembrie de psihoterapeutul Alexandra Jarda. Același eveniment este susținut și în 11 noiembrie, de la ora 11:00, la sediul Zem Center.
Costul pentru o ședință de psihoterapie individuală este de 60 de lei, respectiv 100 de lei/cuplu și e nevoie de programare. Pentru zilele de 9 și 11 noiembrie sunt disponibile 20 de locuri.
Alexandra Jarda este psiholog și psihoterapeut., dar și educator, cu o vastă experiență atât în lucrul cu copiii, cât și cu părinții. Potrivit acesteia, există 4 factori care declanșează stresul parental. Iar acest stres poate fi depășit, abia când se găsește răspunsul la întrebările care pun în funcțiune acei factori.
Cum sunt afectați copiii de stresul parental
Rolul de părinte, deşi foarte solicitant, este un rol care aduce multă satisfacţie. Cu toate acestea, dacă se suprapune cu multe alte roluri, poate conduce la stres parental. Fiecare părinte doreşte binele copilului său, însă de multe ori prin practici parentale deficitare, prin lipsa informaţiilor despre modul în care e bine să relaţioneze cu copilul, părintele îi face rău copilului fără, însă, a conştientiza acest lucru.
Sănătatea psihosocială a părinţilor poate avea un impact semnificativ asupra sănătăţii mentale a copilului. Altfel spus, dacă părintele este stresat, acest fapt va duce la un stres și la copil.
Caracteristicile temperamentale şi cognitive ale părinţilor pot accentua noncomplianţa sau comportamentul dificil al copilului. În cazul părinţilor care nu au experienţă, care sunt impulsivi, neatenţi, deprimaţi, ostili, care îşi resping copilul, probabilitatea de a avea copii cu un nivel mai ridicat de comportamente problematice este mai mare.
Acest lucru apare deoarece aceşti părinţi acordă puţină atenţie copiilor sau deţin abilităţi inadecvate de monitorizare a comportamentului, strategii inconsecvente de management comportamental, sunt mai irascibili şi mai ostili faţă de copil şi oferă mai puţine întăriri pentru comportamente prosociale.
Ce este psihoterapia
Psihoterapia este o terapie prin cuvinte. Aceasta îi ajută pe oameni să facă față mai bine dificultăților emoționale și comportamentale cu care se confruntă. O persoană care ia decizia de a merge la psihoterapie, este o persoană care are curajul de a accepta că are o vulnerabilitate. Conștientizarea faptului că există ceva ce te deranjează este primul pas spre vindecare. Este semnul ca ai nevoie de un psihoterapeut bun.