Selectați pagina

Sute de copii se nasc cu probleme de auz. Programul de achiziție a aparatelor de testare auditivă este blocat

Sute de copii se nasc cu probleme de auz. Programul de achiziție a aparatelor de testare auditivă este blocat

Sute de părinți cer ca bebelușii să fie supuși unui screening auditiv încă din maternitate. Ei sunt revoltați că în acest moment programul demarat de Ministerul Sănătății pentru a achiziționarea aparatelor de testare auditivă pentru nou- născuți este blocat. Asta deși programul prin care să fie cumpărată aparatura necesară a fost demarat anul trecut.

Licitația s-a încheiat, dar ofertele nu au fost evaluate și nu s-a stabilit cine e câștigătorul. Nu s-a mers mai departe, de aproximativ 2 luni acest proiect este blocat, a declarat Oana Geambașu, fost consilier al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.

Dispozitivul minune e singura şansă pe care o au cei născuţi fără darul de a auzi. Important este însă şi să fie diagnosticaţi la timp. E motivul pentru care părinţii le cer oficialilor din Ministerul Sănătăţii să deblocheze achiziţia aparatelor de testare auditivă pentru nou-născuți, se arată într-un comunicat de presă.
Zeci de părinți cu copii purtători de implant cohlear din România s-au întâlnit la București cu cu ocazia „Zilei Internaționale a Implantului Cohlear”.

implant cohlear

Ei și-au manifestat poziția solidară cu privire la următoarele aspecte:
– Efectuarea screening-ului auditiv neonatal sub îndrumarea unui audiolog;
– Efectuarea screening-ului auditiv în grădinițe;
– Posibilitatea înlocuirii procesoarelor după 5 ani de utilizare;
– Decontarea serviciilor de logopedie de către CAS;
– Oferirea de către toate centrele de implant cohlear a unor servicii complete de diagnosticare, partea chirurgicală și recuperarea auditiv verbală;
– Încadrarea copiilor cu implant cohlear într-un grad de handicap care să le ofere părinților posibilitatea de a-i însoți la ședințele de logopedie.
600 dintre copiii născuţi anual au probleme de auz. După testarea din maternităţi, toţi bebeluşii ar trebui reevaluaţi periodic, iar dacă e cazul, ar trebui să primească implantul cohlear cel târziu în jurul vârstei de 12 luni.

Despre autor