Selectați pagina

Sute de tinerii din Cluj se înghesuie să doneze sânge

Sute de tinerii din Cluj se înghesuie să doneze sânge

Înghesuială la donarea de sânge. Sute de tineri din Cluj au stat la coadă, câteva ore, ca să doneze sânge pentru bolnavi. Zilnic, spitalele au nevoie de mai mult sânge decât poate centrul de transfuzii să le ofere. Studenți de la Universitatea Babeș Bolyai s-au gândit să facă o campanie ”Donăm împreună, UBB dă startul”.

Cei mai mulți donatori sunt studenți, care au făcut acest gest pentru prima dată.

Am venit inițial când am aflat, în urma campaniei, chiar îmi doream să fac chestia asta, dar nu am avut ocazia. Voi mai veni,  odaăa începută e bine sa facem această donație, e nevoie de sânge, a spus o studentă în anul 1.

A fost o prezentare la facultate, demult vroiam să donez, dar mă gândeam că îs prea slab, dar am zis să încerc. Puțin ma doare mâna, dar o sa fie bine. Se pune mare accent pe donarea de sânge și daca prin asta pot ajuta pe cineva de ce să nu o fac. Și e și sănătos pentru noi, a adăugat un alt tânăr.

Nu e prima data când donez, am început de la Colectiv să vin, atunci a fost prima dată. Știam că o problema cu donatul, mulți nu sunt motivați. Eu donez și pentru mine și pentru ceilalți. Eu pot să salvez trei vieți,  a spus o altă tânără.

Simona este studentă în anul 1 și a decis să doneze sânge după ce a trecut prin suferință alături de mama ei.

Mi-am dorit foarte mult să vin. Mi se pare important să share-uim cu ceilalți ce avem. A fost mama mea în spital am văzut atâta lume îndurerată, doctorii strigau mereu pe holuri nu avem sânge și am zis stai un pic noi putem face asta, mai ales că s-ar putea să avem nevoie cândva, a declarat studenta pentru stirimed.ro.

Donările de sânge se fac la Centrul de Transfuzii din Cluj-Napoca, dar și centrele mobile până vineri inclusiv.

Campania e un succes. Oamenii au răspuns foarte bine promovării. Noi ne-am dorit să fie o campanie de conștientizare, pentru că nevoia de sânge e foarte importantă, un donator poate salva trei vieții. Azi suntem la Centrul de Transfuzii, mâine vom fi în Parcul Sportiv ”Iuliu Hațieganu”, joi vom fi în campusul Universității de Medicină Veterinară, iar vineri în Campusul Facultății de Economie, a declarat Ruxandra Ursache, reprezentant al biroului de presă din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Nevoia de sânge a spitalelor este foarte mare, iar centrele de transfuzii se confruntă cu lipsa de donatori.

Aceste campanii fac ca numărul donatorilor să crească foarte mult. Sunt foarte bine venite pentru că nevoia de sânge e mare. Zilnic între 150 de unități de sânge sunt cerute de spitale pentru că în Cluj se internează pacienți din toată țara.În aceasta vară și toamnă numărul donatorilor a scăzut simțitor.  E o perioada dificila pentru noi, a declarat pentru stirimed.ro, Adriana Sime, directorul Centrului de Transfuzii Cluj.

Persoanele care doresc să doneze sânge se pot înscrie înainte, pentru a fi programate.Mai multe informații AICI. 

Despre autor