Selectați pagina

Tatii vor putea asista la naştera copilului. Ce condiţii trebuie să îndeplinească

Tatii vor putea asista la naştera copilului. Ce condiţii trebuie să îndeplinească

Taţii vor putea asista la naşterea copilului în spital, anunţa Ministerul Sănătăţii. Asta dacă va îndeplini câteva condiţii impuse de medici. Bărbaţii trebuie să prezinte un test negativ PCR negativ, să fie vaccinaţi sau să fi fost infectaţi cu SARS-COV2 şi să nu fi trecut mai multe de 90 de zile de la infectare.

Recomandările au fost transmise de Ministerul Sănătăţii către toate DSP-urile din ţară şi sunt valabile atât pentru naşterile programate cât şi pentru naşterile naturale.

Ministerul Sănătății a transmis direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv Direcției de Sănătate Publică București recomandările privind prezența unei persoane alături de gravidă în sala de naștere.


Astfel, potrivit recomandărilor emise de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), o persoană desemnată de gravidă poate fi prezentă în sala de naștere dacă aceasta solicită în prealabil acest lucru și în condițiile impuse de unitatea sanitară unde are loc nașterea. Aceste condiții se aduc la cunoștință din timp gravidei, în condițiile în care nașterea este programată, în serviciile de primiri urgențe sau la ultimul control la medicul obstetrician, se arată în comunicat.


Care sunt condiţiile pentru bărbaţi ca să intre în sala de naşteri

Persoana desemnată trebuie să fie clinic sănătoasă, să nu prezinte semne clinice de infecție respiratorie acută și să îndeplinească una dintre următoarele condiții:


• este vaccinată anti-COVID-19 și are cel puțin 10 zile de la vaccinarea completă;


• are un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte;


• a trecut prin infecția SARS-CoV-2 și nu au trecut mai mult de 90 de zile de la confirmare.


Persoana desemnată trebuie să fie echipată corespunzător, cu halat de unică folosință, botoși, capelină, mască, vizieră și mănuși de unică folosință asigurate de spital.


Personalul medico-sanitar care asistă la naștere trebuie să ceară aceste dovezi de la persoana desemnată să asiste la naștere și să le atașeze fișei de internare a gravidei. Triajul epidemiologic și solicitarea documentelor se realizează de către personalul secției de obstetrică-ginecologie, se mai arată în comunicat.

Despre autor