Selectați pagina

Când facem testarea Babeş Papanicolau şi HPV şi ce arată rezultatele

Când facem testarea Babeş Papanicolau şi HPV şi ce arată rezultatele

O vizită la medicul ginecolog este obligatorie, cel puţin odată pe an. Atât pentru un control de rutină, dar şi pentru a stabili împreună cu medicul când trebuie efectuat testul screening pentru cancerul de col uterin. Specialistul Andreea Bako, medic rezident obstetrică-ginecologie ne explică de ce este important să facem acest test şi cum interpretăm rezultatul.

Cancerul de col uterin, conform Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România, ocupă locul 2 pe plan mondial (după cancerul mamar) în cadrul tumorilor maligne la femei, reprezentând 6% din totalul cancerelor la femei. În România, reprezintă 15% din totalul tumorilor maligne, fiind pe primul loc în cadrul cancerelor genitale feminine și a doua cauză de deces prin cancer la femei. Organizația Mondială a Sănătății menționează că în anul 2018, pe plan mondial 570.000 de femei au avut ca și dignostic cancerul de col uterin. 311.000 dintre acestea au decedat.

Testarea Babeş Papanicolau reprezintă o metodă de screening pentru cancerul de col uterin. Examinarea regulată poate depista din timp apariția celulelor anormale de la nivelul colului uterin.

Recoltarea acestora reprezintă o manoperă nedureroasă, ce se realizează în cabinetul medicului ginecolog, cu ajutorul speculului și a unei periuțe. Acest lucru necesită o pregătire minimă: cu 48 de ore înainte nu se vor folosi creme, ovule, tampoane, nu se vor face spălături vaginale și se va evita contactul sexual. De asemenea, testarea nu se face în timpul menstruației. Toate acestea pot altera rezultatele testului.

Vârsta la care se începe testarea este de 21 de ani. Dacă testările efectuate în mod regulat și corespunzător au avut rezultate normale, screeningul se poate opri la 65 de ani. Începând cu vârsta de 30 de ani, împreună cu examenul Babeș Papanicolau se recomandă efectuarea testului HPV (Human Papiloma Virus), virus ce este cel mai important factor în dezvoltarea cancerului de col uterin, ducând la modificări ale celulelor. Acest test presupune deasemenea recoltarea de celule de la nivelul colului uterin. De menționat, chiar dacă persoana a făcut vaccinul împotriva HPV, screeningul pentru cancerul de col uterin se realizează în continuare. Imunizarea împotriva HPV, previne infecția cu anumite tulpini de HPV, scăzând astfel riscul de cancer de col uterin. Intervalul la care se efectuează testul Babeș Papanicolau variază în funcție de rezultat, vârsta persoanei, alte patologii sau alți factori de risc.

Când rezultatul este normal (Pap I/ Pap II), medicul ginecolog va face recomandarea pentru următorea dată când se va efectua screeningul în funcție de patologie, vârstă, factori de risc sau simptomatologie (la nivelul celulelor colului uterin putând exista inflamație în cadrul unei boli infecțioase).

Un rezultat anormal semnifică prezența celulelor anormale la nivelul colului uterin. Acest lucru nu înseamnă mereu că este cancer. Displazia poate fi de diverse grade, iar în funcție de aceste rezultate se recomandă examinări mai amănunțite (biopsia, colposcopia, testarea HPV) sau repetarea examenului Babeș Papanicolau peste 4-6 luni.

Gradele de displazie din cadrul unui rezultat anormal sunt:

ASC-US. Celulele de la nivelul colului uterin sunt modificate, de cele mai multe ori este prezentă infecția cu HPV sau altă infecție la nivelul tractului genital feminin.

L-SIL. Modificările de la nivelul celulelor sunt moderat anormale. La fel, aceste modificări sunt cauzate de HPV.

H-SIL. Modificările de la nivelul celulelor colului uterin sunt mai severe. Se asociază mai frecvent cu prezența leziunilor precanceroase sau a cancerului.

ASC-H. Semnifică prezența modificărilor de la nivelul celulelor, care se asociază cu H-SIL.

AGC. Aceste modificări deasemena se asociază cu prezența șeziunilor precanceroase sau a  cancerului.

Tratamentul în cazul rezultatelor anormale constă în eliminarea sau distrugerea țesutului afectat.

Testarea Babeș Papanicolau efectuată regulat depistează din timp apariția celulelor anormale de la nivelul colului uterin. Este foarte importantă testarea, în acest fel tratamentul poate fi aplicat timpuriu, iar rata supraviețuire crește.

Bibliografie:

www.acog.org

www.sogr.ro

www.cdc.gov

www.who.int

Despre autor