Selectați pagina

Testarea elevilor, pusă pe pauză. Testele de salivă pentru săptămâna viitoare nu au mai ajuns în şcoli

Testarea elevilor, pusă pe pauză. Testele de salivă pentru săptămâna viitoare nu au mai ajuns în şcoli

Elevii şi prescolarii nu au mai primit teste, astăzi, pentru a putea fi folosite săptămâna viitoare. Deşi în acestă săptămână în toate unităţile de învătământ copiii au mers după ce au fost testaţi de părinţi sau de cadrele didactice, de săptămâna viitoare acest lucru nu va mai fi posibil. Părinţii sunt revoltaţi dar autorităţile ridică din umeri.

Ministerul Educaţiei nu are competenţe/responsabilităţi în a se pronunţa asupra unor date evaluate şi stabilite de autoritatea ce are în atribuţii desfăşurarea procedurii de achiziţie publică, respectiv contractarea şi gestiunea bugetului aferent, neputându-se pronunţa în niciun fel asupra unor aspecte care privesc firmele furnizoare, preţurile de achiziţie sau alte detalii ce ţin de organizarea licitaţiei şi nici asupra unor chestiuni ce ţin de încheierea/executarea unor contracte în care Ministerul Educatiei nu are vreo calitate”, a arătat Ministerul Educaţiei.

Şi în judeţul Cluj, testele distribuite spre şcoli au ajuns doar o săptămână iar acum se aşteaptă noi transe.

Şi noi suntem în așteptarea următoarelor tranșe. Cum le primim, le vom distribui unităților, a declarat pentru StiriMed, Amalia Gurzău, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean Cluj.

În județul Cluj, ieri, s-au aplicat 92.042 teste non-invazive, conform Instrucțiunii, nr. 2503/19.11.2021, emisă de către Ministerul Sănătății și au fost identificați 7 elevi ale căror rezultate pozitive sunt în curs de verificate prin retestare cu teste PCR.

Luni, 4 elevi din judeţul Cluj au fost depistaţi pozitiv iar trei au fost reconfirmaţi cu teste PCR.

CIteşte şi CUM A DECURS PRIMA SĂPTĂMÂNĂ DE TESTĂRI COVID ÎN RÂNDUL ELEVILOR DIN CLUJ. TESTAREA PROFESORILOR PUSĂ LA CAPITOLUL ”DACĂ RĂMÂN TESTE”

CE SPUN PĂRINŢII

Părinţii sunt revoltaţi şi spun că s-au săturat ca elevii să fie mereu pe ultimul loc în ochii guvernanţilor.

Ce face Guvernul cu elevii, părinții și profesorii, deopotrivă, în această pandemie, se numește nesimțire. Nu mai este vorba nici măcar de incompetență sau lipsa resurselor. Ca părinte, am așteptat de luni bune testarea elevilor în școli. Era o modalitate sigură de a evita chinul școlii online, poate i-am fi putut degreva pe copii și de purtarea măștii 8 ore pe zi, măcar pe cei mai mici dintre ei. M-am bucurat când am văzut că începe testarea, pe bune. Ca să constat azi că, de fapt, nu mai sunt teste și pentru săptămâna viitoare. A venit fetița mea acasă și a zis: azi nu am primit teste, așa a zis doamna învățătoare, că astăzi nu. Păi cum vine asta? Săptămâna viitoare ne ocolește COVID-ul? Revine doar când au chef guvernanții să stabilească proceduri clare de achiziție, livrare și folosire a testelor în școli?. O adunătură de habarniști cocoțată la conducerea țării își bate joc de educație și de copiii noștri, iar noi, părinții, nu putem face nimic, decât să asistăm ca niște spectatori neputincioși și să spunem „Doamne ajută”. Sau să ne facem bagajele, să ne luăm copiii și să fugim mâncând pământul, cât mai departe de România, a spus un părinte pentru ŞtiriMed.

Am fost fericită că în sfârşit copiii pot fi testaţi şi cumva îi trimitem mai în siguranţă la şcoală şi grădiniţă. Auzisem de la alţi părinţi din alte state ale UE că această testare se făcea demult şi m-am bucurat că intrăm şi noi în rând cu lumea, deşi sunt sigură că unii părinţii din România nu sunt responsabili şi nici măcar nu au făcut aceste teste. Dar, iată că, astăzi, am avut surpriza ca al meu copil să vină acasă fără testele pentru săptămâna viitoare. Nu prea înţeleg cum şi de ce să dai drumul unui demers când tu ştii clar, ca autoritate, că nu ai teste suficiente decât pentru o săptămână. Simt că practic am testat copilul degeaba şi că a fost doar încă un experiment eşuat al guvernanţilor, a declarat un alt părinte pentru ŞtiriMed.

Despre autor