Selectați pagina

Tineri dependenți de dializă din toată țara se relaxează într-o tabără la Cluj

Tineri dependenți de dializă din toată țara se relaxează într-o tabără la Cluj

Peste 60 de tineri din toată țara, bolnavi de insuficiență renală și dependenți de dializă se relaxează în aceste zile într-o tabără oganizată la Cluj de Asociația „Delia Grădinaru”, din care fac pate cu toții.

Ca să uite de problemele medicale pe care le au,tineriisunt angrenați în diferite activități: fac excursii, învață cum să prepare sushi, fetele merg la saloane de înfrumusețare, participă la petceri de tip Secret Santa și organizeaz seri de colinde.În plus, în seara de REvelion vor participa la 2 nunți. E vorba chiar tineri cu afecțiuni renale, care se căsătoresc și cum să petreacă altfel, dacă nu în familie, cum le place lor să zică.

„Sunt copii și tineri din 14 centre de dializă din țară, cu vârste înttre 8 ani și 35 de ani. Avem un tânăr care face dializă de 23 de ani, din Sibiu. Este un supraviețuitor, aa îl numim noi. Sunt câțiva tineri care au reușit să facă transplant și se simt foarte bine. Este cea mai mare tabără de iarnă de până acum, sunt foarte mulți oameni care au pus inimă și bani și vreau să le mulțumesc pentru asta, pentru că acești tineri în aceast tabără ies din rutină, ies din spital”, a spus pentru ȘtiriMed, Emanuel Ungureanu, președintele Asociației „Delia Grădinaru”, omul care de ani de zile se zbate ca să aline suferința acestor tineri a căror viață atârnă de un fir de ață de minimum două ori pe săptămână

Atunci când ajung în tabăa de la Cluj, tinerii învață să râdă și încep să se relaxeze. Mai ales că astfel de întâlniri sunt singurele lor momente în care se întâlnesc și nu se simt maginalizați.

„Pe ei îi leagă boala,îi leagă suferința, îi leagă marginalizarea. Sunt o familie, se simt bine, se simt relaxați, învață să gătească. Unii învață să râdă, pentru că uneori boala le aduce multă suferință și multă pierdere de speranță”, a mai spus Emanuel Ungureanu

Tinerii sunt cazați la Hotel Univers T și vor sta la Cluj până după Anul Nou, urmând să se întâlnească toți în tabăra de vară.