Selectați pagina

Tipuri de mamografii. Când trebuie să înceapă o femeie să își facă o astfel de investigație medicală

Tipuri de mamografii. Când trebuie să înceapă o femeie să își facă o astfel de investigație medicală

Se spune că viața unei femei începe cu adevărat la 40 de ani. Dar mult mai sigur este că la 40 de ani orice femeie trebuie să înceapă un program regulat de mamografii pentru depistarea în stadiu precoce a unui eventual cancer la sân.

Alege tipul de mamografie potrivit sânilor tăi!

Recomandarea specialiștilor la nivel global este ca orice femeie trecută de 40 de ani să-și investigheze sănătatea sânilor printr-o mamografie o dată la doi ani și anual (sau la recomandarea medicului) după împlinirea vârstei de 50 de ani.

Având în vedere că aproximativ 1 din 6 cazuri de cancer la sân sunt depistate în această decadă, recomandarea este una extrem de întemeiată.

Ce este mamografia?

Mamografia este investigația de tip radiologic prin care se face examinarea fiecărui sân în parte prin compresia acestuia între două plăci ale aparatului, obținându-se imagini de profunzime ale țesutului mamar.

Totuși, țesutul mamar poate fi mai dens sau mai puțin dens, sânul poate prezenta un implant, leziunile oncologice pot fi de foarte mici dimensiuni, astfel încât mamografia clasică a devenit tot mai puțin relevantă în procesul de screening pentru cancerul la sân.

Din fericire, evoluția tehnologiei s-a reflectat și în perfecționarea acestui tip de investigație: acum avem disponibile mai multe tipuri de mamografii și în clinicile din România, iar despre acestea ne vorbește Dr. Miruna Ispas, medic specialist imagistică la Clinica Nativia:


Mamografia clasică sau analogă, primul tip de mamografie cunoscut, folosește ca spațiu de stocare a imaginilor filmul radiologic. La fel ca o radiografie la plămâni, de exemplu. Însă, din cauza erorilor de manipulare a filmelor, poate duce la rezultate inexacte. De asemenea, în cazul unui sân dens, rezultatele nu sunt atât de concludente ca în cazul unei mamografii digitale. În afară de aceste neajunsuri, mai există și cel al expunerii pacientei la o doză de radiații mai mare decât tipurile de mamografie digitală. În momentul de față, mamografia analogă este cel mai puțin folosită, din fericire.

Miruna Ispas 1 nativia
dr. Miruna Ispas, medic specialist imagistică, despre tipurile de mamografii

Mamografia digitală (2D) folosește o cantitate de radiații mult mai scăzută decât cea analogă și medii de stocare digitale a imaginilor. Datorită acestui fapt, nu se pierde din calitatea imaginilor captate, acestea sunt mult mai clare și pot fi supuse procesării pentru detectarea chiar și a leziunilor oncologice de dimensiuni reduse; de exemplu, se poate mări zona de interes unde medicul specialist detectează o formațiune suspectă. Un alt mare avantaj al mamografiilor digitale îl reprezintă și scăderea gradului de compresie a sânului – și, implicit, a disconfortului pacientei – pentru prelevarea imaginilor corecte. Poate fi folosită în siguranță și în cazul pacientelor cu implanturi mamare.

Mamografia digitală cu tomosinteză (3D) este cea mai recentă și mai avansată variantă a acestei investigații de detecție a cancerului la sân. Este superioară mamografiei digitale 2D prin faptul că realizează imagini succesive din diverse unghiuri, cu o doză de iradiere comparabilă cu cea folosită în mamografia digitală simplă. Este recomandată tuturor femeilor, dar este ideală pentru pacientele cu sâni denși (în general, cele care nu au împlinit 50 de ani sau care nu au intrat la menopauză), pentru că poate detecta cancere mici, subtile.

CE ESTE CANCERUL ȘI CARE SUNT PRIMELE SEMNE CARE AR TREBUI SĂ NE TRIMITĂ LA MEDIC. INTERVIU CU DR. LAURA MUSTAȚĂ, MEDIC SPECIALIST OBSTETRICĂ-GINECOLOGIE

Este foarte important ca fiecare femeie să își cunoască tipul de țesut mamar și să aleagă mamografia potrivită sânilor săi pentru un proces de screening cât mai relevant. Un mamograf cu tomosinteză de ultimă generație, dotat cu stații de prelevare a imaginilor și programe de procesare aliniate cu standardele internaționale, precum cel din gama Hologic din clinica Nativia, poate face diferența în prevenția cancerului la sân.

ÎN LUME, O FEMEIE MOARE DE CANCER MAMAR, ÎN FIECARE MINUT. O CLINICĂ DE GINECOLOGIE DONEAZĂ ECOGRAFII ȘI MAMOGRAFII, PENTRU CONȘTIENTIZAREA ACESTEI BOLI