Selectați pagina

Obiceiuri de urmat pentru dinți sănătoși. Ce recomandă medicii endodonți pe lângă aţa dentară

Obiceiuri de urmat pentru dinți sănătoși. Ce recomandă medicii endodonți pe lângă aţa dentară

Pentru dinți sănătoși, un om are nevoie de obiceiuri sănătoase. Iar tratamentele costisitoare făcute în cabinetul dentistului, pot fi evitate dacă sunt adoptate câteva măsuri de prevenție, pentru păstrarea sănătății orale.

Despre metodele eficiente care ajută la păstrarea sănătății dinților, dar și despre obiceiurile nepotrivite, care favorizează apariția afecțiunilor dentare, am stat de vorbă cu Dr. Sergiu Spătaru, medic specialist endodont, în cadrul clinicii MB Dental din Cluj-Napoca.

„Uitatul” spălatului pe dinți seara și „snack-urile”, 2 obiceiuri așa ”NU”

Medicul spune că două obiceiuri ce ar putea părea inofensive, pot face mult rău danturii și chiar pot duce la pierderea dinților.

„Aici ar fi doua obiceiuri proaste, foarte frecvent întâlnite și foarte dăunătoare pentru dantura: „uitatul” spălatului pe dinți seara și obiceiul de a mânca frecvent așa numitele „”snack-uri”. Aceste obiceiuri creează premisele dezvoltării unei flore bacteriene agresive, ce vor determina probleme de origine carioasă sau gingivala ulterior, gingivita și boala paradontală. Acestea sunt și principala cauză a pierderii dinților”, explică pentru ȘtiriMed, Dr. Sergiu Spătaru, medic specialist Endodont, MB Dental Cluj

VEZI ȘI: VIDEO COMPLICAȚII CARE POT APĂREA LA DENTIST. CE SPUNE DR. SERGIU SPĂTARU, MEDIC SPECIALIST ENDODONT

Ce mănâncă un om este direct proporțional cu gradul de sănătate al dinților. Sau, mai bine zis, renunțarea la un aliment poate face diferența între un dinte sănătos și unul fracturat.

„Pe lângă clasicele replici „am mușcat dintr-o coaja de pâine mai tare” sau „eram la un film și am mâncat floricele de porumb” sau alte diferite alimente dure care ii fac pe pacienți sa se prezinte de urgență la cabinet cu fracturi dentare, de evitat ar mai fi alimentele dulci, cele care se lipesc de dinti și, în principal, carbohidrații”, mai spune Dr. Sergiu Spătaru.

Grija precară a dinților de lapte

Grija pentru dinți în copilărie este esențială, pentru ca viitorul adult să nu aibă probleme stomatologice. Este un mit faptul că nu contează cum îngrijești dinții de lapte, spune medicul endodont.

„Perioada de dezvoltare a dinților este esențială și, întra-devăr, afectează dantura pe termen lung. Igiena dentară, obiceiurile alimentare și la fel și problemele dentare din perioada copilăriei se vor reflecta în perioada adulta. Aici pot să mai adaug faptul că problemele dentare ale dinților temporari (de lapte) se vor transmite automat la dinții permanenți”, spune Dr. Sergiu Spătaru, medic specialist endodont

Potrivit specialistului, simplul periaj nu este suficient pentru dinți cu adevărat sănătoși.

„Adevărul este că nu e suficient să ne spălăm pe dinti, trebuie să o și facem într-un mod corect, altfel pot apărea probleme dentare specifice periajului incorect. Periajul corect ar fi un periaj vertical (mișcări sus-jos), dinspre gingie spre dinte, cu o presiune moderată. Periajul poate fi eficient cu orice fel/model de periuță dentară, dar cu aparatura modernă, respectiv periuțele electrice, este mai simplu de a urma un periaj corect”, explică medicul

Pe lângă un periaj corect, medicul mai recomandă și folosirea apei de gură, a periuțelor dentare și a dușului bucal.

„Ața dentară trebuie utilizată pentru o igienă orală corectă, însă, folosirea acesteia este mai tehnica și predispune la erori, așadar,noi recomandam mai des periuțele interdentare sau dușul bucal”, mai menționează Dr. Sergiu Spătaru

CITEȘTE ȘI: 9 MITURI DESPRE DURERILE DE DINȚI, EXPLICATE DE MEDICUL STOMATOLOG ŞTEFAN JITARU, UNUL DINTRE PIONERII TRATAMENTELOR LA MICROSCOP

Antiinflamatoarele, periculoase pe termen lung

Un al treilea obicei dăunător sănătății orale este folosirea antiinflamatoarelor, mai ales atunci când sunt administrate fără recomandarea specialistului. O durere de dinte, care poate fi caracterizată banală de către pacient,poate ascunde o problemă mai gravă, ce necesită intervenția medicului endodont.

„În principal, durerile acute sau un puseu acut de durere, pot fi un semn de problemă endodontica. Unii pacienți aleg sa se trateze singuri, cu antiinflamatoare. Antiinflamatorul poate să calmeze, într-adevar durerea, dar pe termen scurt. Și mai există o categorie de pacienți, care ignoră durerea, de frica dentistului. Această ignoranță poate duce la complicații dentare, care se manifestă cu dureri mult mai intense, ce nu trec de la antiinflamatoare, pentru că poate fi vorba de abces(puroi). Acest disconfort complică tratamentul ulterior al dintelui și poate duce chiar la pierderea acestuia”, detaliază medicul specialist endodont, Sergiu Spătaru.

Pacienții care au „frică de dentist” trebuie să știe că tehnologiile moderne ușurează, pe de o parte munca medicului, pe de altă parte, situația pacientului, care nu resimte disconfort sau durere în timpul procedurilor medicale. De exemplu, în Clinica MB Dental, fiecare cabinet este dotat cu câte un microscop performant.

Cine este Dr. Sergiu Spătaru

Dr. Sergiu Spătaru
Dr. Sergiu Spătaru, medic specialist endodont

Pe Dr. Sergiu Spătaru îl găsiți în cadrul Clinicii MB Dental, unde face parte din echipa de endodonție și oferă tratamente endodontice, atât pentru pacienţii clinicii, cât şi pentru cazurile dificile, trimise de alţi medici dentişti din Cluj sau din alte zone ale țării.

Dr. Sergiu Spătaru este absolvent al Facultăţii de Medicină Dentară – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj Napoca. Încă din studenţie, ca preşedinte al Organizaţiei Studenţilor Stomatologi (OSS Cluj), şi-a manifestat preocuparea faţă de cercetarea ştiinţifică în domeniul endodonţiei şi imagisticii digitale CBCT fiind unul dintre membrii fondatori ai cercului ştiinţific studenţesc „EndoResearch”, în 2013.

A fost implicat în proiecte internaţionale de voluntariat stomatologic realizând consultaţii şi tratamente în România şi în India. Dr. Sergiu Spataru si-a realizat specializarea in cadrul Clinicii Universitare de Endodontie in cadrul Facultatii de Medicina Dentara a UMF „Iuliu Hatieganu” Cluj Napoca.

VEZI ȘI: STOMATOLOGIE ASISTATĂ DE MICROSCOP. TRATAMENTELE ENDODONTICE SUNT NEDUREROASE, IAR PACIENTUL SCAPĂ DE FRICA DE STOMATOLOG