INTERVIU cu Dr. Ana Ștefănescu – doctorița de copii, despre infecția cu streptococ. Dr. Ana Ștefănescu este speaker al conferinței Pedi Update
Numărul infecțiilor cu streptococ beta hemolitic de tip A a crescut, în ultimele săptămâni, în rândul copiilor, arată statisticile și spun medicii în cabinetele cărora ajung micii pacienți. Infecția cu streptococ beta hemolitic de tip A se manifestă, de obicei, cu dureri în gât și febră. Și tot acest tip de streptococ este cel care dă boala numită scarlatină.
Într-un interviu pentru ȘtiriMed, Dr. Ana Ștefănescu, medic primar pediatru, explică tot ce au nevoie părinții să știe despre infecția cu streptococ, de câte tipuri este și ce manifestări are în rândul pacienților.
Pe Dr. Ana Ștefănescu, cunoscută și sub numele de Doctorița de Copii, o veți întâlni și puteți să îi adresați întrebări la Pedi Update – Conferința pentru părinți informați, unde este speaker, în data de 6 mai, în Cluj-Napoca.
ȘtiriMed: Ce boli „bântuie” liniștea părinților în această primăvară?
Dr. Ana Ștefănescu: Cele obișnuite pentru această lună: viroze respiratorii, (inclusiv gripă, pe care încă o mai întâlnim, și cazuri sporadice de COVID), au mai apărut și câteva infecți digestive, (adică însoțite de vărsături și/sau diaree) și multe cazuri de infecții cu streptococ beta hemolitic de grup A.
ȘtiriMed: Într-adevăr, și informațiile pe care noi le avem, arată că în școlile, grădinițele și creșele din Cluj-Napoca au fost raportate,în ultimele luni, numeroase cazuri de streptococ. Ce este acest streptococ și cum se manifestă la copii?
Dr. Ana Ștefănescu: Într-adevăr, sunt foarte multe cazuri de infecții cu streptococ beta hemolitic de grup A. Este important să menționăm toate aceste categorii, pentru că este posibil să mai întâlnim în secreția faringiană a copiilor și alte tipuri – grup C, grup D, care nu sunt patogene și nu se tratează.
Streptococul de grup A însă, poate să fie întâlnit în 3 situații:
- infecție faringiană (faringită, amigdalita), care de obicei se manifestă cu febra, durere la înghițire și spontană, amigdale roșii și uneori cu depozite albicioase de puroi (dar atenție! Nu orice depozit alb în gât este puroi și nu ar trebui să fie interpretat că atare doar după aspect!)
- scarlatină – care are toate manifestările de mai sus plus erupție roșie măruntă, ușor rugoasă, generalizată și modificări ale aspectului limbii (care inițial este acoperită cu un depozit alb care începe să dispară de pe margini spre centru, lăsând în urmă o limba foarte roșie, cu accentuarea papilelor, așa numită limba “zmeurie”).
- copii purtători sănătoși, care au Streptococul A în gât, dar nu prezintă deloc astfel de simptome.
CITEȘTE ȘI: CUM PREVENIM RĂCELILE ȘI CUM ÎNTĂRIM IMUNITATEA COPIILOR. RECOMANDĂRILE MEDICULUI PEDIATRU, ANA ȘTEFĂNESCU
ȘtiriMed: În situația în care un copil nu are simptome, dar merge în colectivitate într-o clasă unde sunt cazuri de streptococ, copilul fără simptome trebuie testat?
Dr. Ana Ștefănescu: S-a recomandat într-adevăr testarea copiilor în clasele sau grupele cu mai mult de 2-3 cazuri de infecție streptococică simptomatică, deși copiii care sunt purtători sănătoși nu se tratează.
Ce urmări poate avea infecția cu streptococ A?
ȘtiriMed: Care sunt riscurile pentru copii, dacă nu sunt diagnosticați, deși sunt purtători de streptococ?
Dr. Ana Ștefănescu: Purtătorii sănătoși nu necesită tratament pentru că în majoritatea cazurilor nu dezvoltă infecție activă, iar riscul de a fi sursă de răspândire este mic. Copiii cu infecție activă au și număr mult mai mare de bacterii în gât ceea ce îi face mai predispuși să transmită. Toate ghidurile internaționale și locale se abțin să recomande tratamentul purtătorilor sănătoși, care sunt oricum foarte numeroși și care nu merită să fie supuși astfel la efectele adverse inerente ale unui tratament antibiotic.
ȘtiriMed: În cât timp după începerea tratamentului pentru streptococ, pacientul nu mai este contagios?
Dr. Ana Ștefănescu: După 24 de ore de antibiotic, copilul nu mai este contagios, dar se recomandă totuși să nu fie introdus în colectivitate imediat după aceste 24 de ore, ci să i se permită să își facă convalescența măcar încă 2-3 zile, pentru a se reface mai bine.
ȘtiriMed: Ce recomandări aveți pentru părinți și copii în această primăvară, referitor la gestionarea bolilor copilăriei?
Dr. Ana Ștefănescu: Recomandările sunt aceleași în orice perioada: să se asigure o rutină cât mai sănătoasă, de somn regulat și suficient, alimentație cât mai bogată în fructe și legume, sucuri de fructe, miere și produse apicole, ceaiuri și, în general, o hidratare corespunzătoare, precum și suplimentarea corectă cu vitamina D. Expunerea la aer nu trebuie evitată, ci dimpotrivă, încurajată, indiferent dacă există vânt sau ceață. Și ar fi bine să fie învățați copiii cât de curând să evite răspândirea infecției prin care trec, prin rutina de a tuși și strănuta în plica cotului.
CITEȘTE ȘI: FEBRA NU ESTE O BOALĂ ȘI ESTE UNEORI NECESARĂ. CE TREBUIE SĂ FACEM CÂND MICUȚII AU FEBRĂ
Despre Pedi Update – conferință pentru părinți informați
Conferința PEDI UPDATE este un eveniment multi-disciplinar, adresat părinților clujeni interesați să afle informații noi și de calitate de la experți din diferite specialitati medicale. Editia din acest an va avea loc în 6 mai, în sala de conferințe de la Cluj Arena și va avea invitati din stomatologie, pediatrie, oftalmologie, psihologie și kinetoterapie.
Programul se va întinde pe durata a 4 ore în intervalul 9:00 – 13:00 fiind împărțit în 2 secțiuni separate de o pauză și va include 5 prelegeri pe subiecte actuale urmate de o secțiune de întrebări și răspunsuri.
ȘtiriMed este partener media al conferinței Pedi Update
Bilete pentru conferință găsiți AICI