Amprentarea optică versus amprentarea clasică. Ce sunt și când sunt folosite cele două proceduri în stomatologie
Amprentarea clasică, cel mai adesea, produce un disconfort pacienţilor. Cei mai afectaţi sunt pacienţii cu reflex puternic de reflux. Medicii stomatologi spun că senzaţia de greaţă sau disconfort dispare atunci când este folosită scanarea optică. Această nouă tehnică vine atât în sprijinul pacienţilor cât şi a medicilor.
„Scanarea optică sau scanarea digitală reprezintă captarea și redarea în format digital a tuturor structurilor din cavitatea orală. Aceasta preia, în cel mai mic detaliu, forma dinţilor, aspectul gingiei și al arcadelor dentare proiectându-le pe un ecran în format digital pentru a putea fi analizate şi prelucrate„, explică dr. Ionuţ Octavian Aiordăchioaei, medic specialist în estetică şi restaurare dentară la MB Dental.
Când se folosește scanarea optică
Scanarea optică este folosită de fiecare dată când se realizează restaurări protetice. Dar și atunci când medicul trebuie să analizeze, în detaliu, dinţii sau muşcătura pacientului. Procedura vine cu o serie de avantaje, cele mai importante fiind precizia şi rapiditatea, explică dr. Ionuţ Octavian Aiordăchioaei, medic specialist în estetică şi restaurare dentară.
„Avantajele sunt precizia şi rapiditatea. Când vorbim de restaurări dentare protetice, precizia are o importanţă deosebită, lucru pe care amprentarea optică mi-l poate oferi. Precizia ei este în medie, conform studiilor, de 20 microni, asta fiind o dimensiune de 3 ori mai mică decât un fir de păr. Rapiditatea este un alt aspect important. Pacienţii nu vor să petreacă mult timp pe scaunul stomatologic, iar cu ajutorul amprentei optice această procedură, altădată laborioasă şi dificilă pentru pacient, este gata in cel mult 5 minute„, spune dr. Ionuţ Octavian Aiordăchioaei, medic specialist în estetică şi restaurare dentară de la MB Dental.
Paşii pentru realizarea scanării optice sunt foarte simpli explică medicul Ionuţ Octavian Aiordăchioaei.
„Folosim un depărtător oral din silicon pentru a degaja suprafeţele vestibulare a dinţilor de obraji, usucăm suprafetele dentare cu ajutorul sprayului de aer de la scaun, iar apoi trecem la scanarea efectivă. Imaginea scanării este prezentată în timp real pe ecranul calculatorului şi în orice moment putem ajusta eventualele neclarităţi, scăpând de o eventuală reamprentare la câteva zile, în cazul în care după turnarea modelului din gips se observă neclarităţi„, spune dr. Ionuţ Octavian Aiordăchioaei, medic specialist în estetică şi restaurare dentară la MB Dental.
Scanarea optică aduce confort pacientului
Toţi mai mulţi stomatologi aleg să folosească scanarea optică pentru ca experienţa pacienţilor la dentist să fie una cât mai plăcută.
„Reacţia pe care o am de la foarte mulţi pacienti este „wow, asta a fost tot?” Atât dimensiunea mică a capului optic cât şi rapiditatea cu care se face achiziția elimină toate neplacerile pacientului. Iar o imagine face cât o mie de cuvinte. Redarea digitală şi color în detaliu a structurilor dentare, posibilitatea măririi imaginii şi mişcarea acesteia în toate direcțiile face ca înțelegerea de către pacient a necesităţii tratamentului să fie mult mai uşoară„, spune dr. Ionuţ Octavian Aiordăchioaei, medic specialist în estetică şi restaurare dentară la Mb Dental.
Pentru lucrările de complexitate redusă timpul de execuţie este mult scurt, deoarece multe etape de lucru nu mai sunt necesare. Ca de exemplu, timpul petrecut pe drum până la laborator a amprentei sau timpul de turnare a modelelor din gips.
„Scanarea optică vine în ajutorul pacientului şi al medicului prin faptul că scăpăm de timpul pe care îl petrece amprenta pe drum până la laboratului de tehnică dentară, timp în care se pot produce mici modificări ale amprentei. Acest dezavantaj este aproape complet eliminat cu materialele de amprentă moderne. Un alt aspect care oferă lucrării finale un grad ridicat de precizie este vizualizarea imediată, digitală, a preparaţiilor, timp în care se poate retuşa orice neclaritate„, declară dr. Ionuţ Octavian Aiordăchioaei, medic specialist în estetică şi restaurare dentară.
O procedură cu zero dezavantaje
Medicii spun că în cazul amprentării optice, nu prea există dezavantaje.Există, însă, unele cazuri mai speciale, când procedura nu poate fi făcută. De exemplu, dacă un dinte este foarte afectat.
„Există cazuri în care gradul de afectare a dintelui ne obligă să plasăm marginea lucrării protetice profund subgingival, situație în care scanerul intraoral ar putea avea dificultăți în achiziția imaginii. În aceste cazuri apelăm la amprenta clasică„, explică dr. Ionuţ Octavian Aiordăchioaei, medic specialist în estetică şi restaurare dentară.
Dr. Ionut Octavian Aiordachioaei este absolvent al Facultăţii de Medicină Dentară – Universitatea de Medicină şi Farmacie Iași. Dr. Ionut Octavian Aiordachioaei s-a axat în practica sa clinică în special pe tratamentele restaurative şi protetica dentară, atât pe dinții naturali cât și pe implanturi. Dr. Ionut Octavian Aiordachioaei este un medic pasionat de tehnologie si digitizare aplicate în tratamentele protetice oferite pacientilor care se adresează clinicii MB Dental, utilixand sistemul de scanare digitală intraorală Cerec, Dentsply Sirona. În cadrul MB Dental, Dr. Ionut Octavian Aiordachioaei oferă pacienților consultații și tratamente de stomatologie restaurativă (obturații, restaurari directe si indirecte, lucrări protetice de ceramică, zirconiu, lucrari fixe si mobilizabile pe implanturi etc).
Pe Dr. Ionuţ Octavian Aiordăchioaei îl găsiţi în cadrul Clinicii MB Dental. Pentru programări găsiţi informaţii AICI.