Selectați pagina

Tot ce trebuie să  știi despre aparate dentare. Explicații oferite de Dr. Oana Cristiana Sălăgean, medic specialist Ortodonție, Clinica  MB Dental

Tot ce trebuie să  știi despre aparate dentare. Explicații oferite de Dr. Oana Cristiana Sălăgean, medic specialist Ortodonție, Clinica  MB Dental

Dinții strâmbi pot fi reparați și la vârstă adultă, nu doar în copilărie. Cum? Cu ajutorul unor aparate dentare performante, care vor garanta nu doar un zâmbet sănătos, ci și o mai bună sănătate orală. 

Dr. Oana Cristiana Sălăgean, medic specialist Ortodonție și Ortopedie dento-facială în cadrul Clinicii MB Dental le recomandă pacienților să nu ignore o dantură strâmbă și să se adreseze specialiștilor.

”În cazul adulților, deși creșterea este considerată terminată, dinții în continuare răspund la tracțiunile ortodontice (ei, de fapt, se mișcă toata viața, nu sunt elemente inerte) și pot fi aranjați într-o poziție nu doar estetică, pentru obținerea unui surâs ideal, dar și funcțională, pentru îmbunătățirea muscăturii, masticației și vorbirii”, a declarat dr. Oana Cristina Sălăgean, medic specialist Ortodonție și Ortopedie dento-facială la MB Dental.

Sănătatea întâi, apoi estetica dentară

Pentru ca tratamentul ortodontic să fie eficient, este nevoie ca pacientul să nu aibă carii, infecții, gingivite sau boli parodontale active, spune medicul specialist.

”Aparatul ortodontic singur nu determină apariția cariilor sau parodontitelor, dar neîngrijirea acestuia o poate facilita. Toți pacienții trebuie să păstreze o igienă riguroasă, să se prezinte la ședințele de activare a aparatului și la consulturile regulate cu medicul specialist parodontolog, în cazul pacienților cu afectare parodontală. De asemenea, consumul alimentelor tari (alune, chipsuri, coajă de pâine, popcorn, etc) și lipicioase (caramele, gumă de mestecat) se recomandă a fi evitat deoarece acestea pot desprinde aparatul de pe unii dinți în momentul masticației. Cu cât acest lucru se întâmplă mai des, cu atât se prelungește și perioada de tratament”,  susține dr. Oana Cristiana Sălăgean, medic specialist Ortodonție și Ortopedie dento-facială la MB Dental.

Ce beneficii aduce un aparat dentar 

Dr. Oana Cristiana Sălăgean spulberă mitul conform căruia un aparat dentar este necesar doar pentru un zâmbet sănătos. Aparatul ajută și la corectarea mușcăturii, de exemplu. O mușcătură incorectă poate duce la alte complicații, cum ar fi retracțiile gingivale sau durerile de cap. 

”Dintii drepți nu implică întotdeauna și prezenta unei muscături corecte. Supraîncarcarea lor poate duce la uzură (pierderea substanței dentare cu scurtarea dinților si urmate de pierderea spațiului necesar pentru refacerea lor prin lucrări protetice-fațete, coroane), înclinarea lor, retracții gingivale (cu retragerea osului și expunerea rădăcinii), fracturi. O mușcătură cu dinți înghesuiți sau înclinați, cu contacte instabile, poate duce la rândul ei și la supraîncărcarea mușchilor care realizează masticația, cu apariția tensiunii musculare, durerii, încarcării articulare, durerilor de cap. Nu în ultimul rând, multe dintre aceste anomalii fac și ca igienizarea să fie mai complicată, prezența spațiilor de retenție alimentară predispunând pacientul la apariția cariilor și afectiunilor parodontale în zona respectivă”, a spus  dr. Oana Cristiana Sălăgean, medic specialist Ortodonție și Ortopedie dento-facială la MB Dental.

CITEȘTE ȘI UN SINGUR CABINET STOMATOLOGIC PENTRU COPII, DIN CLUJ, ARE PSIHOLOG PENTRU MICII PACIENȚI. CINE E ZÂNA MĂSELUȚĂ ȘI CARE ESTE ROLUL SĂU

Aparat clasic cu bracketuri sau alignere cu gutiere?

Astăzi, însă, pacientul are la îndemână mai multe tipuri de aparate dentare care pot produce rezultatele dorite. Cele mai cunoscute sunt clasicele aparate cu bracketuri.

zoom g2016cb260 1920
Aparatele dentare, cele mai cunoscute, sunt cele clasice cu brackets

”Tratamentul ortodontic se poate realiza cu aparat clasic (cu brackets și arcuri) sau cu alignere (gutiere de aliniere transparente). La aparatele ortodontice, bracketurile pot fi de mai multe tipuri (metalice, ceramice, safir), cu grade de vizibilitate diferite. Procedura de aplicare a lor nu este dureroasă, ea constând în curățarea dinților, uscarea lor și lipirea brackeților în pozitia ideală pe suprafața dentară. Pacientul primește detaliile legate de îngrijirea aparatului, iar apoi revine la fiecare 4-6 săptămâni pentru activarea/strângerea aparatului (ședințe în care, practic, redictăm dinților încotro să o ia)”, spune dr. Oana Cristiana Sălăgean, medic specialist Ortodonție și Ortopedie dento-facială la MB Dental.

Mai puțin cunoscute sunt gutierele de aliniere transparente, dar care pot aduce beneficii pentru pacient, explică dr Oana Cristiana Sălăgean, medic specialist ortodonție. 

aligner g531a9c017 1280
Aparate dentare de tip alignere

”În cazul gutierelor, arcadele dentare și mușcătura pacientului sunt scanate cu un scanner intraoral, se simulează digital tratamentul de la început până la final, după care se fabrică gutierele (numărul lor depinde de complexitatea mișcărilor dentare pe care ne propunem să le facem) și pacientul le primește în câteva săptămâni. Pacientul își aplică și scoate singur gutierele în timpul meselor și igienei dentare, fiecare gutieră fiind purtată în jur de 7-10 zile. Alignerele sunt transparente, foarte puțin vizibile, ușor de utilizat și curățat, iar vizitele la medicul ortodont sunt mai rare decât în cazul aparatelor clasice. La ambele tipuri de tratament ortodontic apare un anumit grad de disconfort dat de faptul că pe dinți se aplică niște forțe. De cele mai multe ori senzația este una de tensiune, dar care poate evolua spre durere, mai ales în primele zile de la activarea aparatului/schimbarea gutierelor. Se poate recurge la consumul de alimente și băuturi reci (care ameliorează tensiunea) sau la medicamente antialgice (paracetamol)”,  a adăugat dr. Oana Cristiana Sălăgean, medic specialist Ortodonție și Ortopedie dento-facială la MB Dental.

Cine alege tipul de aparat dentar?

Tipul de aparat dentar nu poate fi ales de pacient, susține dr. Oana Cristina Sălăgean.  Medicul, împreună cu pacientul, va decide care este cea mai bună soluție astfel încât rezultatele să apară cât mai curând și să fie de durată.

”Fiecare tip de aparat ortodontic are avantajele și dezavantajele sale, iar recomandarea unuia sau altuia depinde foarte mult de ceea ce descoperim la analiza de caz și tipurile de mișcări dentare pe care ni le propunem să le efectuăm. Anumite tipuri de mișcări se realizează mai ușor și mai corect cu aparatele clasice, în timp ce altele sunt foarte bine controlate de către gutierele transparente. Există și situații în care se realizează un tratament hibrid, combinând bracketurile și accesoriile aparatelor clasice cu gutierele transparente”, susține dr. Oana Cristiana Sălăgean, medic specialist Ortodonție și Ortopedie dento-facială la MB Dental.

Specialiștii atrag însă atenția că indiferent de tipul de aparat dentar, pacienții trebuie să respecte niște reguli de igienă stricte.

”În timpul tratamentului ortodontic igiena trebuie respectată cu rigurozitate. În cazul gutierelor transparente, procesul de igienizare este mult ușurat. Gutiera se dezinseră, se realizează periajul dentar, se folosește ața dentară și apa de gură, se curăță și gutiera cu periuța și pastă de dinți, după care se reaplică. La aparatele clasice, igiena presupune o serie de pași suplimentari și durează mai mult timp. Periajul cu periuta clasică este însoțit de igienizarea fiecărui bracket cu o periuță interdentară, iar ața dentară trebuie orientată prima dată pe sub arcul ortodontic înainte de a putea fi introdusă interdentar. Un accesoriu foarte util este irigatorul/dușul bucal care ajută la îndepărtarea resturilor din zonele de retenție prin direcționarea spre acestea a unui jet de apă sub presiune, însă acesta NU înlocuiește periajul clasic și folosirea periuței interdentare”, a spus dr. Oana Cristiana Sălăgean, medic specialist Ortodonție și Ortopedie dento-facială la MB Dental.

Pacienții trebuie să înțeleagă că după ce aparatul dentar va fi îndepărtat tratamentul nu se încheie. Pentru ca dinții să rămână aliniați, medicii vor mai face câteva proceduri. 

”După înlăturarea aparatului dentar urmează de fapt ultima faza a tratamentului ortodontic și anume faza de contenție a rezultatelor. Acest pas este necesar pentru ca ritmul în care osul și gingiile se reorganizează în jurul noilor poziții ale dinților nu este la fel de alert ca ritmul cu care se realizează mișcarea dentară. Dacă nu respectăm perioada de contenție riscăm să apară recidiva (dinții să plece înapoi spre poziția lor inițială). La randul lor, contențiile pot fi fixe sau mobilizabile”, a completat dr. Oana Cristiana Sălăgean, medic specialist Ortodonție și Ortopedie dento-facială la MB Dental.

Există afecțiuni pe care aparatul nu le poate corecta?

Specialiștii spun că fiecare caz poate sa aibă  limitări. Doar medicul ortodont poate să stabilească în funcție de complexitatea, tipul și severitatea anomaliei un diagnostic. În cazul pacienților cu afectiuni severe, caracterizate printr-un decalaj mare de creștere între maxilare și o afectare marcată a aspectului facial și esteticii, indicația poate fi mai degrabă pentru un tratament complex, ortodontic-chirurgical.

CITEȘTE ȘI AMPRENTAREA OPTICĂ VERSUS AMPRENTAREA CLASICĂ. CE SUNT ȘI CÂND SUNT FOLOSITE CELE DOUĂ PROCEDURI ÎN STOMATOLOGIE

Despre autor