Selectați pagina

Centru de Endoscopie Intervențională, deschis în Cluj. Dispune de aparatură de ultimă generație și este coordonat de Prof.Dr. Romeo Chira

Centru de Endoscopie Intervențională, deschis în Cluj. Dispune de aparatură de ultimă generație și este coordonat de Prof.Dr. Romeo Chira

Un Centru de Endoscopie Intervențională, dotat cu aparatură medicală de ultimă generație, a fost deschis, joi, în Cluj-Napoca. Centrul este coordonat de prof. univ. dr. Romeo Chira și funcționează în cadrul Secției Clinice Gastroenterologie aSpitalului Județean de Urgență Cluj. Activitatea medicală a început chiar din momentul inaugurării, cuun pacient în vârstă de 61 de ani.

Echipa condusă de medicul Romeo Chira a intervenit pentru investigarea unei tumori benigne în zona esofagiană, o formațiune cu potențial de creștere și transformare malignă.

endoscopie intervențională Cluj
Primul pacient consultat în Centrul de Endoscopie Intervențională Cluj/Sursa foto: SCJU Cluj

„Având la dispoziție aparatură de ultimă generație, echipele medicale specializate care deservesc centrul vor avea posibilitatea de a aplica proceduri terapeutice în afectiunile biliare și pancreatice, realizarea unor proceduri terapeutice combinate cu ghidaj ecografic și radiologic pentru rezolvarea celor mai dificile cazuri de obstructie a căilor biliare, proceduri terapeutice inovative aplicate în premieră în această zonă a țării“, a declarat Prof.Dr. Romeo Chira, coordonatorul centrului.

Proceduri medicale realizate în premieră în Transilvania

Centrul are în componență un laborator de endoscopie terapeutică, cu facilitati de ecoendoscopie si ecografie interventionala. Potrivit reprezentanțulor SCJU Cluj, echipa medicală a noului centru va putea realiza aici, în premieră în Transilvania, proceduri terapeutice inovative, pentru pacienții cu afecțiuni pancreatice și biliare.

Cu ajutorul aparaturii de ultimă generație, echipele medicale specializate care deservesc centrul vor realiza proceduri terapeutice în afectiunile biliare și pancreatice, dar și proceduri terapeutice combinate cu ghidaj ecografic și radiologic pentru rezolvarea celor mai dificile cazuri de obstructie a căilor biliare.

Un centru medical care valorează peste 4 milioane de lei

Amenajarea Centrului de Endoscopie Intervențională a costat peste 4 milioane de lei. Fondurile au provenit din bugetul SCJU Cluj, de la Consiliul Local Cluj-Napoca, de la Consiliul Județean Cluj, iar aparatura medicală a fost cumpărată cu fonduri europene.


„Operaționalizarea acestui centru a presupus un efort semnificativ, atât în ceea ce privește alocarea resurselor financiare, cât și pentru asigurarea resursei umane, echipa de specialiști care dă consistență activității noii facilitați medicale. Doresc să mulțumesc partenerilor instituționali, Ministerul Sănătății, Consiliul Județean Cluj și Consiliul Local Cluj-Napoca pentru sprijinul foarte important acordat”, a declarat Prof.Dr. Claudia Gherman, managerul SCJU Cluj.

Ce aparatură medicală are Centrul de Endoscopie Intervențională

endoscopie intervențională cluj
Aparatura medicală a fost achiziționată cu fonduri europene/Sursa foto: SCJU Cluj

În dotarea Centrului de Endoscopie Intervențională Cluj se regăsește aparatură medicală cu ajutorul căreia pacienții, chiar și cei grav bolnavi, vor primi o nouă șansă la viață. Este vorba despre un aparat de radiologie cu braț mobil pentru proceduri de diagnosticare și intervenționale, un turn de endoscopie digestiva cu duodenoscop si ecoendoscop, aparat de fibroscan pentru evaluarea non-invaziva a bolilor hepatice cronice și un ecograf ultraperformant.

CITEȘTE ȘI: CAMPANIA PENTRU DEPISTAREA TBC-ULUI ÎN JUDEȚUL CLUJ S-A ÎNCHEIAT. PESTE 1200 DE PERSOANE S-AU TESTAT ÎN CADRUL CARAVANEI