Selectați pagina

Transplant cardiac pentru un pacient în vârstă de 53 de ani la IUBCvT Târgu Mureș

Transplant cardiac pentru un pacient în vârstă de 53 de ani la IUBCvT Târgu Mureș

O nouă inimă pentru un pacient internat la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și transplant Târgu Mureș. A fost efectuat astfel al cincilea transplant cardiac din acest an la un pacient în vârstă de 53 de ani, aflat în stare de insuficiență cardiacă, a anunțat șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, potrivit Agerpres.

„În cursul serii trecute, am efectuat o intervenţie de transplant cardiac la un pacient în vârstă de 53 de ani, un pacient aflat în stare avansată de insuficienţă cardiacă, dependent de medicamente, de patul de terapie intensivă. Un pacient care era la capătul resurselor terapeutice şi a avut această şansă pentru că luam în considerare implantarea unui dispozitiv de asistare. A fost şansa unui cord foarte bun, care a venit de la Iaşi, un pacient donator, din păcate, care a suferit un traumatism cranio-cerebral soldat cu moarte cerebrală şi care a reuşit, prin mărinimia familiei, să salveze multe vieţi. Inima a ajuns aşadar la Târgu Mureş cu ajutorul colegilor de la SMURD şi ne bucurăm că am putut să salvăm acest pacient care, repet, era într-o stare foarte gravă. Intervenţia a durat aproximativ patru ore şi s-a încheiat cu succes în jurul orei 21:00 în momentul actual este o evoluţie bună şi suntem mulţumiţi de aceasta”, a declarat dr. Horaţiu Suciu.

Potrivit doctorului, pacientul va urma în continuare îngrijirile specifice pacienţilor transplantaţi.

„Aceste intervenţii, iată, se fac de rutină, practic la Târgu Mureş şi în România, din păcate, într-un număr prea mic, dar sperăm ca în continuare lucrurile să evolueze bine (…) Anul acesta am făcut în Târgu Mureş cinci transplanturi, din câte ţin minte. La Bucureşti s-au făcut în jur de patru, deci per total numărul este în creştere în ţară. Este bine că sunt două centre. Aşa cum am menţionat, am implantat şi patru dispozitive de asistare, care practic sunt punţi către transplant şi tot vieţi salvate pentru pacienţi care aşteaptă transplantul cardiac, de data aceasta într-o stare clinică bună, aceste dispozitive permiţând acest lucru, deci da, numărul este în creştere. Susţinere financiară există, din păcate, prea puţine intervenţii, aşa cum spuneam, dar acesta este un nou început”, a declarat dr. Horaţiu Suciu.

Medicul anestezist Stelian Pavel Morar, din cadrul IUBCvT Târgu Mureş, a arătat că intervenţia, deşi a fost destul de lungă ca durată, nu a ridicat evenimente deosebite.

Despre autor