Selectați pagina

Transplantul pentru copii în pericol. Institutul de Urologie și Transplant Renal riscă să se desființeze

Transplantul pentru copii în pericol. Institutul de Urologie și Transplant Renal riscă să se desființeze

Institutul de Urologie și Transplant Renal este la un pas să se desființeze din cauza datoriilor. Managerul instituției medicale spune că  soluția propusă de ministerul Sănătății este ca Institutul să se transforme într-o secție a Spitalului Județean Cluj. În acest caz însă activitatea de transplant ar fi sistată până la o reautorizare, iar transplantul la copiii nu s-ar mai face.

Domnul ministru știe de problema datoriei, posibilitatea ca aceasta sa fie platită, e prin hotarâre de Guvern. S-au pus pe tapet și alte soluții de reorganizare. Trebuie să atragem atenția domnului ministru că dorința noastră e de a ne păstra autonomia. Orice altă soluție, trecerea în subordinea altor instituții înseamnă pierderea personalității juridice, a declarat Silviu Moga, managerul interimar.

 

Deputatul, Emanuel Ungureanu a promis că va încerca să găsească soluții., fiind dispus chiar să protesteze în fața Ministerului Sănătății dacă nu se va găsi o soluție.

Niște medici care își fac treaba foarte bine nu trebuie să schimbe un stăpân cu un alt stăpân. Motivul pentru care sunt aici e că nu trebuie să accepte din partea unui medic comportamentul pe care l-a avut prof. Lucan. E foarte ciudat și am atras atenția în mod public, s-au întâmplat lucruri ciudate și mă refer la prezența managerului Petru Șuscă(n.r. managerul Spitalului Județean de Urgență Cluj), în acest institut. Managerul Șuscă, ministrul Bodog care s-a întâlnit în mod repetat cu prof. Lucan și s-a dorit ca la acest institut să se pună batista pe țambal și în mod nefiresc, ca această instituție să fie preluată de Spitalul Județean și transformată în secție de urologie, a spus Emanuel Ungureanu.

 

Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj este singura unitate medicală din țară, unde se fac transplante renale la copii.

Institutul are grave probleme financiare – datorii ce depășesc suma 2 milioane de lei – încă de pe vremea când șeful ICUTR Cluj era renumitul profesor Mihai Lucan. S-a ajuns astfel în situația ca Institutul să fie executat silit, iar medicii să fie puși în situația de a nu-și primi salariile.

Medicii au demarat o campanie pe Facebook pentru a strânge bani ca să plătească datoriile. VEZI AICI DESPRE CE ESTE VORBA.

Despre autor