România a trecut la ora de iarnă. Cum ne afectează sănătatea
Trecerea la ora de iarnă se va face în noaptea de sâmbătă spre duminică (n. red. dintre 30 octombrie și 31 octombrie 2021). Ceasul se dă înapoi cu o oră, astfel ora 04.00 va deveni ora 03.00. Medicii ne avertizează că există însă riscuri medicale din cauza acestor schimbări.
Iată câteva soluții pentru trece peste eventualele probleme, potrivit medicului Tudor Ciuhodaru.
Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință la schimbarea orei, modificările adaptive ale organismului făcându-se complet în circa cincisprezece zile. Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează însă modul cum se realizează această adaptare. În fiecare an mulți pacienţi ajung la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni.
Chiar dacă duminică vom dormi mai mult cu o oră abia de luni se vor simţi efectele. Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid. Mai exact:
1.Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;
- Totodată creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilitati psihoemotionale.
Toate acestea se întâmplă pentru că modificarea orei de trezire duce la un stres la care organismul reacţioneaza prin creșterea activităţii sistemului nervos simpatic şi a nivelului citokinelor proinflamatorii determinând modificări:
a)cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac;
b)neuropsihice: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglari afective sezoniere şi ideaţie suicidară.
Reamintim că sub aceasta simptomatologie se pot ascunde şi alte cauze şi de aceea este bine sa fiţi evaluaţi corespunzător de catre un medic pentru a nu omite un alt diagnostic.
Rețineți. Pentru a trece cu ușurință peste schimbarea orei recomandăm cinci lucruri esențiale:
1.Planificarea corespunzatoare a activității.
2.Evitarea suprasolicitării datorată stimulentelor nervoase, substanţelor psihoactive sau situaţiilor conflictuale.
3.Nu e de neglijat petrecerea a cât mai mult timp în aer liber.
4.Și nici mișcarea, chiar sub forma unor simple plimbări.
5.Precum şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete.
Si psihologii avertizează că există unele riscuri. Cei mai afectaţi sunt copiii care nu mai au un somn de calitate, câteva zile, până organismul se adaptează schimbării.
Părinții văd un deranj foarte mare în somnul lor. Astfel durează câteva zile până când își revin cu ora de somn și au un somn odihnitor. Când suntem obosiți dormim greu și ne odihnim greu, a explicat psihologul Adela Raluca Moldovan.
Anul 2021 trebuia să fie ultimul când statele membre ale UE schimbă ora potrivit unui proiect de lege publicat în 2018. În contextul actual negocierile nu au început încă în cadrul Consiliului European, aşa că este puţin probabil ca legea să se aplice începând de anul viitor.