Selectați pagina

Trecerea la ora de vară un pericol pentru sănătate

Trecerea la ora de vară un pericol pentru sănătate

Trecerea la ora de vară ne poate pune în pericol sănătatea fizică şi psihică. Am trecut la ora de vară dar ne simţim extrem de obosiţi, nervoşi şi fără chef. Specialiştii spun că există o explicaţie şi că, din păcate, schimbarea orei este dăunătoare pentru organism.

Lipsa de somn scade capacitatea organismului de a reacționa la stres. Atât din punct de vedere fizic, ca imunitate, cât și emoțional. Sigur că atunci când dormim foarte puţin putem să reactionăm cu stări defensive. Chiar cu stări anxioase, izbucniri furioase, stări depresive, a explicat pentru StiriMed, Adela Raluca Moldovan, psiholog.

Trecerea la ora de vară a fost necesară în epoca industrială când marii producători încercau sa economisească resursele necesare pentru funcționarea întreprinderilor lor. Astfel, beneficiau de lumina naturală într-o perioadă în care era foarte scump să produci electricitate.

Astăzi e o reminescentă deloc necesară, avem energie inclusiv regenerabilă. Suntem cu toții obisnuiţi cu lumina artificială și facem uz de ea când e necesar, spun specialiştii.

COPII SUNT CEI MAI AFECTAŢI DE SCHIMBAREA OREI

Cei mai afectaţi sunt copiii care nu mai au un somn de calitate, câteva zile, până organismul se adaptează schimbării.

Este un obicei care ne afectează, din păcate, în special acum primăvara când ne privează de o oră de somn. Trăim oricum într-o societate puternic deprivată de somn. Mai mult, chiar încurajăm lipsa de somn și ne lăudăm cu cât de puțin putem dormi. Iar o oră de somn în minus ne afectează puternic. Copiii se resimt în mod deosebit, în special copiii mici. Părinții văd un deranj foarte mare în somnul lor. Astfel durează câteva zile până când își revin cu ora de somn și au un somn odihnitor. Când suntem obosiți dormim greu și ne odihnim greu, a explicat psihologul Adela Raluca Moldovan.

TRECEREA LA ORA DE VARĂ CREŞTE RISCUL DE INFARCT

În plus, unele studii care arată că în prima zi după schimbarea orei creşte riscul de infarct.

Un studiu epidemiologic a arătat că în țările în care se face trecerea la ora de vara, în această perioadă de primăvară, în ziua imediat următoare după schimbarea orei de vară, au loc un număr record de infarcturi. E o creștere bruscă a evenimentelor cardiovasculare. Cercetătorii au constatat că nu e deloc întâmplător. Și la fel în toamnă, când câștigăm o oră de somn, e record negativ, un număr foarte scăzut de infarcturi. E extrem de nesănătos sa ne șocăm organismul cu astfel de schimbări, a completat psihologul.

Specialiştii spun că organismul este supus unui efort mai intens atunci când e forţat să se trezească în lipsa luminii naturale, adică înainte de răsăritul soarelui. Iar copiii, mai ales, se trezesc mult mai uşor şi sunt mai veseli atunci când afară e lumina.

CITEŞTE ŞI: MODELUL DECLARAȚIILOR PE PROPRIE RĂSPUNDERE, PE CARE TREBUIE SĂ LE AVEȚI LA ÎNDEMÂNĂ, DACĂ LOCUIȚI ÎN CLUJ-NAPOCA

Despre autor