Selectați pagina

În România există „Centrul național de competențe pentru un stil de viață sănătos”. Este coordonat de prof. Nicolae Hâncu și prof. Daniel David

În România există „Centrul național de competențe pentru un stil de viață sănătos”. Este coordonat de prof. Nicolae Hâncu și prof. Daniel David

România are, din această săptămână, un „Centru național de competențe pentru un stil de viață sănătos”, care funcționează în cadrul UBBMed și a fost creat în colaborare cu Academia Română. Centrul este coordonat de prof. Nicolae Hâncu și de prof. Daniel David.

Una dintre misiunile principale ale noului centru va fi elaborarea unei Strategii naționale asupra unui stil de viață sănătos. La acest demers la care se va lucra împreună cu autoritățile relevante și actorii de specialitate dispuși să contribuie la crearea strategiei.

Profesorul Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, este unul dintre inițiatorii acestui concept în zona medicală din România, o personalitate medicală profilată național și internațional. Profesorul Daniel David, membru corespondent al Academiei Române, unul dintre psihologii cei mai profilați în domeniu, printre primii care au accentuat în țară rolul intervențiilor și modificărilor cognitiv-comportamentale în stilul de viață, atât pentru implementarea eficientă a prescripțiilor medicale asociate unui stil de viață sănătos, cât și ca obiectiv în sine asociat stilului de viață sănătos și unor condiții clinice (ex. tulburări psihice).

Centrul va avea sediul la UBB și un punct de lucru la Institutul din București. Activitățile vor fi focalizate pe cercetare-dezvoltare-inovare (CDI), dar și pe educație continuă avansată și servicii inovative/consultanță către societate bazate pe rezultatele CDI.

De ce este nevoie de un Centru pentru un stil de viață sănătos?

Atâta timp cât datele statistice indică faptul că stilul de viață dezordonat este unul dintre principalele motive care stă la baza apariției unor boli grave, este nevoie de un centru pentru un stil de viață sănătos, transmit cei doi specialiști care coordonează actvitatea acestuia.

„Așa cum arată analiza Comisiei Europene, bolile netransmisibile – ex. cancer, boli cardiovasculare, diabet, boli respiratorii cronice, tulburări psihice, afecțiuni neurologice, etc. – sunt principalele cauze ale deceselor premature care ar fi putut fi evitate și acoperă peste 80% din povara asociată tuturor bolilor. În plus, OMS precizează că stilul de viață este o cauză transversală majoră a acestor boli, iar elementele fundamentale ale stilului de viață sunt comportamentul alimentar, fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică și poluarea”, a declarat prof. Nicolae Hâncu, doctor în Științe Medicale, medic primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și unul dintre coordonatorii noului Centru național de comeptențe pentru un stil de viață sănătos.

La rândul său, prof. Daniel David spune că în România există probleme în a implementa stilul de viață sănătos în comportamentele individuale și în politicile publice.

„Am ajuns la momentul în care înțelegem destul de bine (1) ce este un stil de viață sănătos – deși mai avem nevoie de unele clarificări și noi dezvoltări prin CDI, (2) cum stilul de viață influențează stările noastre de sănătate și boală – deși și aici cercetările științifice aduc constant noi cunoștințe, dar (3) avem probleme în a implementa stilul de viață sănătos în comportamentele individuale și în politicile publice. De aceea, în acest demers rolul psihologiei devine fundamental! Am făcut deja echipă cu profesorul Hâncu în acțiuni publice de promovare a stilului de viață sănătos și vom formaliza această experiență prin acest Centru ce va întări și noul program UBBMed, generând cunoaștere avansată în domeniu care în final se va întoarce tot la oameni”, a declarat prof. Daniel David, rectorul UBB

Stilul de viață, dus la nivel de strategie națională

Primul proiect consistent al noului Centru, deja în fază avansată de formulare și care va fi anunțat în curând, vizează „Optimizarea multinivelară a sistemului alimentar”, cu implicarea majoră și a componentelor de științele nutriției și a chimiei alimentare din programul UBBMed. Iar următorul pas va fi Strategia națională pentru un stil de viață sănătos, spune prof. Daniel David, rectorul UBB și unul dintre coordonatorii noului centru.

„Cred că în acest demers Ministerul Educației trebuie să fie principalul beneficiar, în condițiile în care stilul de viață se referă mai ales la alimentație, fumat, consum de alcool și droguri, stil de viață activ (prin mișcare și o igienă adecvată a somnului) și o evitare a poluării, toate implementabile mai ales prin mijloace psihoeducaționale și extrem de relevante acum și în context educațional, fără a se neglija însă acțiuni mai largi la nivel populațional. Implicarea inițială și a Institutului de Științe ale Educației din subordinea ministerului de specialitate, unde conduc Consiliul științific, este un prim pas în demersul Centrului de a coagula autoritățile și actorii relevanți în acest demers”, a adăugat prof. univ. dr. Daniel David.

CITEȘTE ȘI: OBEZITATEA ÎN RÂNDUL COPIILOR. CARE SUNT PAȘII CARE TREBUIE FĂCUȚI DUPĂ PRIMIREA DIAGNOSTICULUI