Selectați pagina

Mai multe siropuri de tuse interzise în UE. Provoacă reacţii adverse chiar şi la un an de la administrare

Mai multe siropuri de tuse interzise în UE. Provoacă reacţii adverse chiar şi la un an de la administrare

Uniunea Europeană interzice anumite siropuri utilizate în tratamentul tusei la copii şi adulţi. Produsele care conţin folcodină pot provoca o reacție alergică foarte periculoasă în cazul anesteziei generale, a anunțat vineri Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), potrivit Alba24.ro.

Aceste siropuri, destinate să trateze tusea uscată atât la copii, cât și la adulți, pot fi periculoase chiar dacă sunt consumate cu mult timp înainte de anestezie.

Siropurile interzise provoacă o reacție alergică bruscă, severă, care poate pune viața în pericol.


„Utilizarea de folcodină în ultimele 12 luni poate provoca o reacție anafilactică în momentul anesteziei generale, o reacție alergică bruscă, severă și care poate pune viața în pericol”, a precizat EMA într-un comunicat citat de AFP.

Decizia va fi aplicată imediat ce va fi aprobată pe cale administrativă.

Medicamentele pe bază de folcodină sunt utilizate încă din anii 1950 în Europa, iar până de curând au fost vândute în mai multe țări sub denumirile comerciale Dimetane, Biocalyptol și Broncalene.

Autoritățile sanitare franceze au indicat încă din luna septembrie că autorizația de introducere pe piață a acestor siropuri a fost retrasă, iar cele aflate deja în farmacii sau centre de sănătate vor fi retrase din circulație.

În aprilie 2020, în plină epidemie de Covid, al cărei simptom principal era tusea uscată, se recomandase, de asemenea, să nu se folosească acest tip de sirop.

Despre autor