Selectați pagina

Un bebeluș de 3 luni din Alba, diagnosticat cu gripă, a murit într-o clinică din Cluj

Un bebeluș de 3 luni din Alba, diagnosticat cu gripă, a murit într-o clinică din Cluj

Un copil de 3 luni din Alba, bolnav de gripă, a decedat la Clinica de Pediatrie Cluj-Napoca. Alți doi sunt internați cu forme severe. Numărul virozelor şi pneumoniilor a crescut cu 64% față de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La nivel de județ, la această oră avem 4 cazuri confirmate de gripă, forme medii, fără decese. Din păcate, am avut 3 cazuri la copii sub un an, copii care nu pot fi vaccinați, și un caz de 3 luni a decedat, dar a fost confirmat doar printr-un test rapid. Ministerul Sănătății consideră că aceste teste rapide nu sunt concludente. Copilul a murit la Cluj, la Clinica de Pediatrie, și tot în Cluj mai avem un copil de un an și, de ieri, un copil de doi ani, cu forme severe. Copiii fac forme severe, în special cei sub un an. În rest, formele au fost medii, toate cele 4 persoane au fost nevaccinate, a declarat dr. Daniela Popa-Dreghici.

Ea a precizat că în județ au existat 19.640 de doze de vaccin antigripal, care s-au epuizat acum o săptămână, iar suplimentarea numărului de doze nu s-ar justifica, deoarece vârful epidemiei a trecut și vaccinul și-ar face efect după 2 – 3 săptămâni sau chiar o lună, potrivit ziarulunirea.ro.

Cele mai multe cazuri asemănătoare gripei, dar care nu s-au confirmat, însă sunt cazuri severe cu febră foarte mare, stare generală foarte proastă, dureri musculare, cu complicațiile ulterioare de pneumonie, le avem în zona Sebeș și Cugir, unde, ciudat, am vaccinat foarte bine. Zicem că am depășit faza critică, momentul critic, dar ne așteptăm să mai apară câteva cazuri, dar nu de speriat, suntem pregătiți, a spus adjuncta DSP Alba.

Pe de altă parte, medicul Daniela Popa-Dreghici a arătat că numărul virozelor și pneumoniilor a crescut cu 64% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, din cauză că vremea nu a fost suficient de rece încât „să înghețe microbii”, motiv pentru care epidemia ar putea ajunge la final abia luna viitoare. Ea a fost felicitată de prefectul Dănuț Hălălai pentru implicarea în campania de vaccinare antigripală și faptul că de anul trecut, din august, nu s-au mai înregistrat cazuri de rujeolă în județul Alba ca urmare a acțiunilor preventive desfășurate împreună cu colegii din cadrul DSP Alba inclusiv în comunitățile de romi din județ.

Despre autor