Selectați pagina

Intervenție în premieră în Bihor. Un pacient a fost operat pe creier în timp ce era treaz și conștient

Intervenție în premieră în Bihor. Un pacient a fost operat pe creier în timp ce era treaz și conștient

Intervenție neurochirurgicală cu pacientul conștient, în premieră la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor. Un pacient în vârstă de 66 de ani, cu o tumoră cerebrală, a fost salvat printr-o intervenție efectuată în premieră la nivelul județului Bihor, acesta fiind treaz și conștient în timpul procedurii.

Pacientul prezenta o tumoră cerebrală de 2 centimetri, localizată la nivelul lobului temporal stâng. S-a dispus rezecția tumorală cu ajutorul microscopului, iar deoarece tumora era situată într-o zonă cu funcționalitate importantă, echipa operatorie a decis utilizarea în premieră a unei tehnici de anestezie speciale, numită “asleep-awake-asleep” (adormit-treaz-adormit).

Așadar, la începutul intervenției, pacientul a fost adormit, iar după efectuarea procedurii până la nivelul durei mate, pacientul a fost trezit. Echipa a început astfel partea de rezecție a tumorii cu pacientul treaz pe masa de operație. Pentru a localiza cu precizie traiectul de intrare, pacientul a fost stimulat să vorbească de către psihologul din cadrul secției de neurologie, în timp ce medicii neurochirurgi interveneau asupra tumorii. Pacientului i s-a cerut să numere și i s-au arătat imagini, capacitatea acestuia de a răspunde și de a reacționa, ajutându-i pe medici să identifice punctele de incizie.

Tumora a fost excizată cu succes, iar pacientul a fost adormit din nou, pentru a se coase incizia. Operația a durat 4 ore și a decurs bine, fără incidente, iar pacientul nu își va putea aminti momentele de conștiență din timpul intervenției.

Pacientul a fost operat în data de 27 martie, în cadrul secției de neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor. Această premieră medicală a fost posibilă datorită strânsei colaborări dintre Secția Clinică Neurochirurgie, Secția Clinică ATI și psihologul din cadrul Secției Clinice Neurologie I, iar echipa operatorie a fost coordonată de către Dr. Alin Blaga, medic primar neurochirurgie.

În momentul de față, pacientul și-a revenit post-operator și este în stare stabilă. Acesta urmează să își continue tratamentul oncologic.

Despre autor