Un grup de părinți clujeni cere redeschiderea școlilor și grădinițelor, pe motiv că rata infectărilor cu SARS-COV-2 nu vine din zona educațională. Autoritățile analizează scenariile de redeschidere
Grădinițele și școlile, în special clasele mici, ar putea fi redeschise gradual, indiferent de rata de infectare cu noul Coronavirus, potrivit unor surse guvernamentale citate de edupedu.ro.
Autoritățile analizează acum diferite scenarii care ar putea duce la redeschiderea grădinițelor și școlilor, după modelul altor state europene, cum sunt Franța sau Italia, care au menținut unitățile școlare deschise, chiar și în situații de lockdown
În România, în județele unde rata infectărilor cu noul Coronavirus a depășit valoarea de 3 cazuri la mia de locuitori, școlile și grădinițele au intrat în scenariul roșu, adică, învățământ exclusiv online, chiar dacă nu a existat o analiză clară din care să reiasă că rata mare a infectărilor provine din zona unităților școlare.
În mod bizar, creșele și centrele after-school au rămas deschise, chiar și în județele cu număr mare de cazuri de COVID-19.
În Cluj părinții cer redeschiderea grădinițelor și a școlilor
În mai multe zone din țară, părinții au întocmit petiții online și au solicitat autorităților locale redeschiderea grădinițelor și școlilor, motivând că nu există motive întemeiate pentru care copiii să nu meargă la cursuri, mai ales că în grădinițe, de exemplu, rata de infectare este extrem de mică.
Astfel, potrivit unor date ale Direcției de Sănătate Publică Cluj, în perioada 14 septembrie – 20 octombrie 2020, în grădinițele din județ s-au înregistrat doar 9 cazuri de cadre didactice confirmate pozitiv COVID-19, iar în școli, la nivel de învățământ primar s-au înregistrat 36 de astfel de cazuri. În datele DSP Cluj nu există, însă, o statistică a elevilor și preșcolarilor infectați cu virusul SARS-COV-2.
„Aproape 18.000 de preșcolari din Cluj stau acasă, deși în aproape 2 luni de funcționare, la nivelul municipiului Cluj Napoca, s-au înregistrat 9 cazuri de îmbolnăvire cu virusul Sars Cov 2 în rândul personalului didactic și auxiliar. Deși Instituția Prefectului, conform legii, ia decizia suspendării cursurilor școlare față în față în urma consultării cu Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și a analizei DSP cu privire la numărul de focare existente la nivelul unităților de învățământ, ne întrebăm ce consultări au avut loc în condițiile în care s-a hotărât suspendarea cursurilor tuturor unităților de învățământ în următorul context:
numarul de îmbolnaviri din gradinite – 9
numarul de îmbolnaviri din scoli-ciclul primar – 36
numarul de îmbolnaviri din scoli ciclul gimnazial – 36
numarul de îmbolnaviri din scoli- ciclul liceal – 76 „, se arată într-un comunicat al grupului de părinți care cere autorităților redeschiderea școlilor și grădinițelor în județul Cluj
În municipiul Cluj-Napoca, precum și și în Dej, Gherla, Câmpia-Turzii și alte localități cu rată mare de infectare, cursurile se fac exclusiv online de circa 2 săptămâni.
În școlile din județul Cluj, la nivel primar, învață 30.060 de elevi, iar rata de infectare în rândul acestora este de 0.12%. În grădinițe sunt înmatriculați 18.833 de copii, iar rata de infectare în rândul acestora este de 0.05%, potrivit datelor DSP Cluj.
„Cu toate că au existat infectări și în rândul elevilor, numărul de infectări rămâne incert. Aceste infectări, la nivelul grădințelor și școlilor primare, nu au produs consecințe la nivelul unităților de învățământ, triajul epidemiologic și regulamentul de prevenție și menținere a sănătății în unitățile școlare fiind extrem de clar și riguros cu privire la accesul copiilor cu semne de boală în școală și grădiniță. De asemenea, în funcție de infrastructură, un număr mare de unități de învățământ din Cluj Napoca au solicitat funcționarea în scenariul 2 pe toată periada în care școlile și grădinițele au fost deschise”, mai arată părinții care solicită redeschiderea unităților de învățământ.
Cu petiția în fața primarului
Pentru ca demersul lor să se concretizeze, părinții clujeni au cerut sprijinul primarului și al Consiliului Local. Au primit, însă, doar o promisiune că se va reanaliza situația și sprijin din partea a două consiliere locale USR.
„Inițiatoarea petiției de deschidere a școlilor primare și a grădinițelor fără cazuri Covid a luat cuvântul si a menționat că petiția are deja peste 3000 de semnături și că cei mici nu pot fi atenți în online la fel ca cei mari, studiile indicând că transmiterea în această categorie de vârstă nu impune închiderea acestor unități. Domnul Boc a afirmat că a decis ca creșele să rămână deschise, că nu e în atribuția dânsului să ia decizii referitoare la deschiderea școlilor și a grădinițelor, ci a prefectului menționând că aderă însă la decizia aceasta dat fiind numărul crescut de cazuri în județ și municipiu. Colega mea, Alexandra Oană, a intervenit și a menționat că totuși putem și trebuie să facem ceva în perioada asta, trebuie să ne pregătim. Trebuie să analizăm ce a mers bine și ce a mers rău în cele 2 luni când școala a funcționat și să ne pregătim acum pentru când se vor putea redeschide. A venit și cu două propuneri: permanență a poliției locale la ieșirea de la școala a celor mici și testarea rapidă a cadrelor didactice (măsură aplicată deja în școlile private la recomandarea specialiștilor în sănătate publică)”, a relatat Adriana Cristian, consilier local USR, pe pagina sa de Facebook, după încheierea ședinței de Consiliu Local.
Până la o soluționare a acestei probleme care îi pune în dificultate, pe de o parte pe copii, pe de altă parte pe părinți, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca, de joi, alte unități să intre în scenariul roșu. E vorba de școlile și grădinițele din muncipiul Turda, localitate unde rata de infectare a ajuns la 3 cazuri COVID-19 la mia de locuitori.
Sursa foto: unsplash.com