Selectați pagina

Un parc senzorial pentru copiii cu tulburări de spectru autist și alte tulburări de neurodezvoltare, inaugurat la Spitalul Obregia

Un parc senzorial pentru copiii cu tulburări de spectru autist și alte tulburări de neurodezvoltare, inaugurat la Spitalul Obregia

Un parc senzorial pentru copiii și adolescenții cu tulburări de spectru autist și alte tulburări de neurodezvoltare a fost amplasat în curtea Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” București. Acesta fost amenajat cu ajutorul Primăriei Capitalie, ASSMB și UNICEF.

Parcul senzorial de la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” constituie un spațiu cu dublu rol: terapeutic – pentru copiii cu tulburări din spectrul autist, ADHD sau alte tulburări de neurodezvoltare și de socializare – în cazul pacienților adolescenți. Expunerea la anumite experiențe senzoriale îi ajută pe copiii cu tulburări de neurodezvoltare să își dezvolte și să își regleze reacțiile la stimuli externi.

Experiențele senzoriale sunt esențiale pentru dezvoltarea creierului copiilor. Problemele de integrare senzorială sunt frecvent întâlnite în cazul tulburărilor de neurodezvoltare și apar încă din primii ani de viață, activitățile și serviciile de prevenție fiind deosebit de importante pentru evoluția terapeutică ulterioară.

Beneficiarii vor fi nu doar pacienții copii și adolescenți din București, ci și cei din alte zone ale țării, care sunt tratați la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”.

„Ne dorim să facem din București un oraș mai prietenos cu copiii, care să le ofere acestora mai multe servicii de calitate. Memorandumul pe care l-am semnat anul trecut cu UNICEF, în cadrul Inițiativei Localități Prietene ale Copiilor, a fost un prim pas urmat de acțiuni concrete, așa cum este amenajarea acestui parc senzorial. Sănătatea mintală a generațiilor tinere este o preocupare vie a municipalității și, prin intermediul ASSMB, oferim o gamă largă de servicii, care merg de la prevenție și până la servicii specializate, atunci când este nevoie. Alături de UNICEF și de alți parteneri putem dezvolta programe și proiecte, astfel încât să venim în sprijinul celor mai vulnerabili și să trăim în capitala europeană pe care cu toții ne-o dorim”, a declarat Primarul General al Municipiului București, Nicușor Dan.

Utilizarea noului spațiu oferă oportunitatea angajării într-o explorare senzorială, într-un spațiu sigur, astfel încât copiii și familiile acestora să învețe ce anume declanșează anumite reacții și ce îi poate ajuta să se liniștească. Parcul senzorial este dotat cu echipamente care stimulează utilizatorii pe plan vizual, auditiv și tactil.

„Există o nevoie urgentă ca România să investească în furnizarea de servicii de sănătate mintală de calitate pentru toți copiii și adolescenții. Unul din zece copii din România are nevoie anual de astfel de servicii și mă bucur că putem face pași în această direcție, alături de partenerii noștri din București, alături de care am avut o colaborare din ce în ce mai consistentă în ultimii ani. Bucureștiul are capacitatea de a dezvolta modele și pentru restul țării, în numeroase direcții de acțiune, pentru a face din comunități locuri mai prietenoase cu copiii”, a declarat Anna Riatti, Reprezentantul UNICEF în România.

„Le mulțumesc partenerilor noștri de la UNICEF România, împreună cu care am realizat atâtea lucruri bune în ultima perioadă pentru copiii din București și nu numai. Colaborarea noastră excelentă continuă cu proiecte care sunt deja avansate, și care vor face mai eficientă terapia de care beneficiază pacienții tineri de la Spitalul de Psihiatrie Obregia”, a declarat Oana Sivache, directorul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

„Într-o lume în care singurul lucru constant este schimbarea, actorii principali ai educației au nevoie, mai mult ca oricând, de o minte sănătoasă. Ca reprezentant al elevilor, îmi doresc ca, pe lângă spații educaționale prietenoase și resurse, elevii să beneficieze de ajutor și în vederea consolidării unei stabilități emoționale și a gestionarii eficiente a sentimentelor. Salut parteneriatul dintre UNCEF și autoritățile locale, care face pași concreți în sprijinul sănătății mintale a tinerilor”, a afirmat Aris Bănuțoiu, Președinte Interimar al Consiliului Municipal al Elevilor, București.

Despre autor