Selectați pagina

„Copiii sunt suflete, nu organe”, proiectul unui psiholog care vrea să aducă umanitatea în spitale

„Copiii sunt suflete, nu organe”, proiectul unui psiholog care vrea să aducă umanitatea în spitale

Un psiholog clujean, Adela Raluca Moldovan, luptă  să schimbe fața îmbătrânită și comunistă a sistemului de sănătate cu una nouă, adaptată zilelor noastre. Mai exact, își dorește ca medicii si asistenții medicali să nu mai abuzeze de halatele albe pe care le poartă și să le permită părinților să stea lângă copiii lor atunci când li se fac investigații medicale și chiar atunci când starea de sănătate a micuților impune internarea.

“De mai mult timp am observat că ajung la mine părinți să ceară ajutor pentru copiii lor, care au fost traumatizați în spital sau la Unitatea de Primiri Urgențe, pentru că părinții au fost scoși afară din sală în timp ce micuților li se recolta sânge. Copilașii erau complet schimbați, nu mai dormeau bine, aveau tulburări de comportament, erau agitați”, a declarat pentru știrimed.ro, Adela Raluca Moldovan.

Dacă inițial a crezut că medicii au un motiv bine întemeiat ca să îi scoată pe părinți afară, anul trecut s-a confruntat chiar ea cu o situație revoltătoare, când a ajuns cu fiica ei la urgențe.

“Anul trecut în iulie am ajuns cu fiica mea de un an și trei luni la UPU. După ce au examinat-o, trebuiau să îi recolteze sânge și să îi pună branulă. Asistenții au venit și mi-au spus să ies afară că așa e protocolul. Am refuzat, dar mi s-a spus să plec în altă parte. Am văzut apoi cum trei asistenți medicali o imobilizau pe fetița mea pe spate, ca să îi ia sânge. Am insistat că vreau să stau lângă ea, sa o țin în brațe. M-au lăsat în aceeași sală, dar nu mi-au permis să o țin în brațe, doar să îi vorbesc. Știam de la fetița mea cea mare, că dacă o țin în brațe, o liniștesc și ea va coopera mult mai bine, decât să fie imobilizată de persoane pe care nu le cunoaște”,  a povestit psihologul.

Așa i-a venit Adelei Moldovan ideea inițierii unei petiții, “Stop traumatizării copiilor în spitale”prin care să solicite Ministerului Sănătății respectarea legislației în vigoare, articolul 32 din Legea Drepturilor Pacientului,  adică, părintele are dreptul să stea lângă copil când i se fac anumite investigații medicale, cum ar fi recoltarea de sânge.

Adela Moldovan îi încurajează pe părinții care ajung cu micuții la spital și nu sunt lăsați să  stea lângă copil, să își ceară insistent drepturile, iar în caz contrar să depună plângere la poliție pentru abuz în serviciu.

“În străinătate există protocoale care recomandă clar prezența părinților lângă copii în spital. Ce se întâmplă în spitalele din România e un abuz al cadrelor medicale. Au fost inclusiv cadre medicale care m-au felicitat pentru inițiativa mea, m-au sunat să mă întrebe cum să procedeze ca să fie lăsați lângă copii. Sigur că e o problemă de sistem, dar încă nu s-a luat nici o poziție publică vizavi de această situație”, a mai spus Adela Moldovan.

Partea proastă de până acum este că deși Ministerul Sănătății a reiterat faptul că drepturile pacienților trebuie respectate, în spitale încă sunt părinți care nu sunt lăsați să își calmeze copiii atunci când li se recoltează sânge sau li se pune o branulă. Partea bună este că, datorită Adelei Moldovan, există campania “Copiii sunt suflete, nu organe”, prin intermediul căreia părinții sunt încurajați să depună plângeri la Colegiul Medicilor și chiar la Poliție, dacă nu le sunt respectate drepturile de pacienți.

Puteţi evalua experinţa dumneavostră medicală la Spitalul de Copii din Cluj aici.

Despre autor