Selectați pagina

Un septembrie cum n-a mai fost…

Un septembrie cum n-a mai fost…

„Wake me up when september ends” e refrenul unei piese a celor de la Green Day si e statusul pe care il văd de mulți ani, în fiecare 1 septembrie, pe paginile de socializare ale cunoscuților. Nu îmi dau seama câtă lume știe cum au luat naștere versurile acestei piese și cât de trist e mesajul acesteia, însă știu că nu ar trebui să ne dorim ca această lună de toamnă să treacă pe nesimțite.

E un început de toamnă așa cum nu a mai fost. Sau, cel puțin, nu în istoria recentă. E o toamnă născută în zodia unei pandemii, guvernată de multe reguli care nu sunt tocmai pe placul omenirii. Dar cu toate acestea, nimic nu ar trebui să știrbească farmecul si frumusețea lui septembrie. E adevărat, sunt interzise petrecerile, dar nu sunt interzise plimbările în natură, fie că vorbim de parcuri, de păduricea din apropierea casei sau de o drumeție în Apuseni.

Citybreak-urile în capitalele fancy europene nu mai sunt o opțiune, în condițiile în care multe țări închid granițele sau impun carantina, străinilor ce ajung pe plaiurile lor, dar acesta e un motiv în plus să (re)descoperim orășelele cu farmec ale României. Știți cât de frumos e Turda, atunci când nu îl privești tranzitând o șosea aglomerată? Sau Aiudul, cu străduțele lui mici și zidurile vechi, ce te trimit într-o călătorie în timp. Desigur, avem Sighișoara, Brașovul, Sibiul, frumoasele orașe târg, cum sunt Tg. Jiu ori Tg. Mureș, aflat la o aruncătură de băț de Cluj. Ba chiar și Clujul. Fiți sinceri: câți dintre voi v-ați plimbat într-o zi călduță de septembrie pe la umbra zidurilor vechii cetăți? V-ați oprit vreodată din tumultul treburilor cotidiene, ca să admirați frumusețea străzii Universității?

Pentru că într-o lume aflată într-o adevărată schimbare, liniștea noastră poate veni din lucruri simple. Nimic nu va mai fi la fel ca înainte de luna martie. De aceea, e important să rămânem sănătoși fizic, dar și psihic. E important să fim ok pentru copiii noștri, ca să îi putem învăța cum să se descurce într-o lume diferită, despre care nici noi nu știm cum va arăta.

Profitați de perioadele în care trebuie să vă petreceți mai mult timp acasă, ca să vă vedeți copiii cum cresc. Jucați-vă împreună, ca să evadați din realitatea cruntă, în lumea magică a unicornilor. Dacă aveți acasă adolescenți, reînvățați să vă conectați cu ei și amintiți-vă că erați fix la fel la vârsta lor.

Gătiți simplu și mâncați cumpătat. Va face minuni pentru sănătatea voastră. Nu uitați de fructe, legume, multă apă și puțină mișcare. Sunt esențiale în lupta noastră colectivă cu un virus despre care încă nu se știu lucruri esențiale.

Nu uitați să vă bucurați, chiar și de lucruri banale. Un pahar de vin servit cu partenerul în balcon sau o cafea băută împreună în bucătărie pot fi mai benefice decât o cină luată într-un restaurant scump.

Și rămâneți informați, pentru că un om informat din surse sigure și de calitate e un om puternic, ce poate bifa în calendarul personal un septembrie grozav, chiar dacă e altfel.

Să fim sănătoși!

received 2054745317908623

    Ancuța Ciolan Stăvar, jurnalist ȘtiriMed