Selectați pagina

Un tribunal din Italia a recunoscut legătura dintre cancer și utilizarea telefonului mobil

Un tribunal din Italia a recunoscut legătura dintre cancer și utilizarea telefonului mobil

Decizie fără precedent în Italia. Un tribunal a recunoscut că utilizarea prelungită a telefonului mobil poate cauza cancer. Judecătorii din Ivrea(nord-vestul Italiei) obligă autoritățile să îi plătească pensie de boală angajatului unei companii care s-a ales cu o tumoare după 15 ani în care a folosit telefonul mai mult de trei ore pe zi.

Victima, care s-a adresat instanței de judecată este angajat al unei mari companii de telefonie mobilă din Italia. El se numește Renato Romeo și are 57 de ani, potrivit corriere.it.

Este prima dată în lume, când o instanță, recunoaște existența unei legături de cauzalitate între cancer și utilizarea telefonului mobil, spune Stefano Bertone avocat firma de avocatura Ambrosio si Commodus.

Acum patru ani a, cerut guvernului să informeze cetățenii cu privire la riscurile și potențialele daune care rezultă din utilizarea telefoanelor mobile. Suntem încă în așteptare pentru un răspuns, susține Renato.

Este prima dată când sistemul de justiție italian recunoaște legătura dintre undele electromagnetice emise de telefoanele mobile și cancer.

Am început să folosesc telefonul în 1995, la locul de muncă, deoarece compania ne-a cerut asta. Am vorbit pe telefonul meu mobil timp de patru ore pe zi, în fiecare zi, timp de cincisprezece ani. Apoi, în decembrie 2010, am realizat că nu mai aud bine cu o ureche. ORL-ist mi-a spus că era un dop de ceară, dar nu a fost așa. După RMN s-a văzut că era o tumoare benignă, un neurinom acustic. A fost foarte mare și a acaparat o bună parte a creierului, asa ca am avut o intervenție chirurgicală. A trebuit, din cauza dimensiunii – spune angajatul – să fie scos nervul auditiv. Astăzi nu mai aud cu urechea dreaptă, am un fel de paralizie aproape de gură. În sala de operație, am contractat, de asemenea, meningita, iar recuperarea a fost de lungă durată. Eu nu trăiesc la fel ca înainte, nu simt la fel, susține Renato Romeo.

 

Potrivit unor studii făcute la Universitatea din Padova riscul apariției cancerului este de două ori mai mare în cazul celor care au folosit telefonul mobil mai mult de 10 ani timp de 16 pînă la 32 de minute pe zi, cam 1000-2000 de ore în total.În plus, cei care au folosit mai multe telefoane mobile, în special pe cele din prima generație sau dacă apelurile se fac din camere puternic ecranate, sau din mașină care împiedică răspândirea radiaței sunt și mai expuși la îmbolnăvire.

Despre autor