Selectați pagina

Pediatrie 3, singura clinică de stat din România care are un spațiu educativ unde copiii uită de boală

Pediatrie 3, singura clinică de stat din România care are un spațiu educativ unde copiii uită de boală

Clinica Pediatrie 3 din Cluj are, de miercuri, un spațiu cu activități educative, destinat copiilor care își așteaptă rândul la medic. Conceptul este unic în România și va deservi, anual, circa 5.000 de copii. „Curtea poveștilor” este numele spațiului gândit și amenajat de Asociația Educalise, cu sprijinul financiar al companiei Yardi. Clinica Pediatrie 3 face parte din Spitalul Județean pentru Copii Cluj.

pediatrie 3
Curtea Poveștilor, din Pediatrie 3

Un proiect gândit pentru copii, părinți, cadre medicale

„România nu stă cel mai bine la acest aspect al construirii unor spații de relaxare în mediile medicale. Dar se fac pași vizibili în această direcție, iar proiectul inițiat de Asociația Educalise vine să spună chiar povestea acestei schimbări”, spun reprezentantele Asociației Educalise.

Noul concept a presupus renovarea spațiului interior al spitalului și transformarea lui într-un loc de joacă educativ pentru copiii care au un timp de așteptare de petrecut înainte de vizita la doctor. Investiția totală a fost în valoare de 30 000 RON, iar acțiunea de renovare a durat 2 luni și a inclus participarea unui grup de 30 de voluntari.

„Nu știm să mai existe un astfel de concept în vreun spital public din România. Am făcut puțină cercetare înainte să dăm drumul proiectului. Perioada spitalizării este una dificilă și pentru adulți, cu atât mai mult pentru copii și însoțitorii lor, motiv pentru care considerăm că este esențial să contribuim la construirea unor spații special-amenajate în care aceștia să aibă o experiență cât mai pozitivă. Curtea clinicii este acum gândită drept un spațiu de joacă și relaxare, un loc al poveștilor pe care copiii, împreună cu părinții și medicii, îl pot folosi pentru a inventa și descoperi povești, pentru a râde, pentru a se destinde și, mai ales, pentru a nu mai percepe experiența mersului la doctor ca pe ceva înfricoșător”, spune Mădălina Hada, co-fondator al Asociației Educalise.

pediatrie 3
Curtea Poveștilor, din Pediatrie 3

Dacă nu ar fi existat colaborare între medicii din Pediatrie 3 și părinții cu inițiativa, noul proiect nu ar fi fost posibil.

„Proiectul inaugurat, astăzi, a fost un proiect de suflet pentru noi și suntem cu toții bucuroși să avem parteneră Asociatia Educalise, în această călătorie a binelui. Sunt opt ani de când construim împreună o lume mai bună, una cu aplecare pe condițiile hoteliere oferite de spital și pe reducerea anxietății pacienților, prin crearea unei atmosfere primitoare pentru copii. Am construit o relație frumoasă împreună și am finalizat mai multe proiecte minunate, atât pentru micii pacienți, cât și pentru însoțitorii lor. Acum am avut încă o ocazie să investim încredere în propunerile primite, să construim un plan împreună și ne-am entuziasmat, așteptând cu nerăbdare finalizarea proiectului. Rezultatul este încă un exemplu că dorințele de bine se împlinesc și că fiecare putem sa contribuim la făurirea unei lumi mai bune. Pentru noi, cadrele medicale, satisfacția este cu atat mai mare atunci cînd avem un feedback pozitiv de la pacienti, când oamenii apreciază astfel de inițiative și îi vezi cum se bucură. «Cât de frumos a ieșit! Printre atâtea branule, medicamente, analize, colțișorul acesta fermecat aduce zâmbete pe chipurile noastre!» spunea recent o mămică internată în clinică”, afirmă Prof. Dr Man Sorin, șeful Clinicii Pediatrie 3, Cluj-Napoca

Cine beneficiază de „Curtea Poveștilor” de la Pediatrie 3

pediatrie 3
Curtea Poveștilor din Pediatrie 3, un concept unic în țară
  •  Pacientii si insotitorii acestora sunt adesea nevoiti sa astepte ore intregi până la finalizarea actului medical, prin săile de așteptare, desi ar prefera sa aiba alocate niste zone mai relaxante care sa le usureze asteptarea;
  •  Pacienții internați au și ei nevoie, la rândul lor, ca în timpul petrecut în clinică/spital să reușească să se deconecteze puțin de la probleme, iar asta într-un mediu înconjurător mai primitor. Indiferent dacă vor să iasă la o gură de aer, să se plimbe sau pur și simplu să citească o carte în afara salonului în timpul dintre tratamente, opțiunea nu ar trebui să lipsească;
  •  Medicii și personalul medical care iși petrec cel mai mult timp în spital au și ei nevoie de un loc unde să își tragă sufletul, să își reîncarce bateriile și să își distragă, pentru câteva momente, atenția de la toate situațiile cu care se confruntă zi de zi. Lucrul cu copiii este o provocare, mai ales când cei mici nu au răbdare, sunt poate ușor irascibili, îndurerați sau speriați. Un spațiu amenajat corespunzator poate distrage atenția celor care îl vizitează și să le schimbe starea în bine.

Ce activități pot face copiii în „Curtea Poveștilor” din Pediatrie 3

Vizitatorii “Curtii Povestilor” pot descoperi comoara lui Piticot în timp ce stau pe bancuțe multicolore, se pot distra jucând sah cu piese uriase, pot să citească sub ferestrele cu flori, să petreacă timp la căsuța cu povești sau sa afle povestea bicicletei cu roți mobile. În plus, pe parcursul anului copiii pot lăsa scrisori lui Moș Crăciun în cutiile poștale, scrisori pe care un “spiriduș” le strânge săptămânal și le trimite către Polul Nord.

„Peste 5 000 de copii cu vârste între 1 si 18 ani trec pragul Clinicii Pediatrie 3 în fiecare an. O parte dintre ei rămân internați în clinică împreună cu părinții lor, pentru o perioadă de minimum 3 zile. Atât pentru ei, cât și pentru cei care stau mai puțin, venind doar la controale periodice, am considerat că trebuie facută o îmbunătățire a conceptului de mediu medical. Cum am facut acest lucru? Prin umplerea timpului de așteptare cu activități interesante, cum ar fi amplasarea jucăriilor pe pereți în punctele cele mai importante – în ambulator, în spațiile comune de așteptare la intrarea în cabinetul de consultație. Ultima reamenajare a curții clinicii a fost facută în urmă cu 7 ani, deci era momentul să introducem noi elemente de decor care să schimbe povestea mersului la doctor”, explică Cristina Sălăgean, co-fondator al Asociației Educalise.

Asociația Educalise își propune să organizeze un orar săptămânal în „Curtea Poveștilor” din Pediatrie 3. Mai exact, mai mulți voluntari să petreacă timp cu micii pacienți, să îi învețe care sunt regulile șahului și să îi curioși în privința acestui sport al minții. Obiectivul final este sa reușim să scoatem în evidența partea educativă a acestui tip de proiecte, astfel încât să contribuim pozitiv la dezvoltarea noilor generații.

CITEȘTE ȘI: VIDEO INTERVIU CU PROF.DR. DOINA TODEA, MEDIC PRIMAR PNEUMOLOG: CUM ESTE AFECTATĂ SĂNĂTATEA DE POLUARE

Articol realizat de Gabriela Onț Buruian și Ancuța Ciolan Stăvar