Selectați pagina

Vaccinarea cu AstraZeneca, suspendată în mai multe țări europene. În România s-a decis ca și persoanele cu vârsta peste 55 de ani să primească serul britanic

Vaccinarea cu AstraZeneca, suspendată în mai multe țări europene. În România s-a decis ca și persoanele cu vârsta peste 55 de ani să primească serul britanic

Șapte țări europene au decis să suspende vaccinarea cu AstraZeneca, după ce în cazul mai multor pacienți au fost raportate cheaguri de sânge, imediat după imunizarea cu serul britanic. Potrivit France24, e vorba de Norvegia, Austria, Estonia, Letonia, Lituania, Luxemburg și Islanda.

Ulterior, Italia a anunțat că suspendă vaccinarea cu Astrazeneca pentru 2 săptămâni, după ce și aici s-au înregistrat cazuri de pacienți cărora le-au apărut cheaguri de sânge, după ce au primit serul.

Potrivit Corriere della sera, Agenția Italiană a Medicamentului a anunțat că suspendă vaccinarea cu Astrazeneca, deoarece s-au înregistrat efecte adverse severe, după imunizarea cu doze dintr-un anumit lot. Oficialii precizează că, deocamdată, nu există indicii care să facă legătura între apariția cheagurilor de sânge și dozele de vaccin din lotul respectiv.

În România, restricțiile de vârstă în cazul AstraZeneca eliminate

Autoritățile medicale din România au anunțat, cu o zi în urmă că restricțiile de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca au fost eliminate. Inițial, vaccinarea cu Astrazeneca era recomandată doar persoanelor cu vârsta sub 55 de ani.

Studiile suplimentare derulate care au inclus persoane cu vârsta peste 55 de ani au demonstrat că vaccinul AstraZeneca oferă siguranță și eficacitate și pentru această grupă de vârstă.
De asemenea, experiența practică a țărilor care nu au avut restricții de vârstă (ex. Marea Britanie) arată faptul că vaccinul AstraZeneca se poate administra la adulții peste 18 ani, fără o restricționare superioară a vârstei.
În plus, atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și Agenția Europeană a Medicamentului recomandă utilizarea vaccinului pentru toate grupele de vârstă peste 18 ani.
Astfel, România a luat decizia de eliminare a restricțiilor de vârstă pe baza datelor științifice suplimentare care demonstrează că acest vaccin se poate administra în siguranță și oferă protecție și persoanelor cu vârsta peste 55 de ani.

se arată într-o informare a Ministerului Sănătății

Vaccinutile din lotul din Italia nu au ajuns și în România

Vaccinurile din lotul din Italia, din cauza căruia autoritățile au suspendat vaccinarea, nu au ajuns și în România, a declarat miercuri, colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

„La nivelul EMA sunt acum evaluări legate de aceste efecte dar în România nu au fost raportate probleme deosebite”,

a declarat col. Valeriu Gheorghiță, citat de biziday.ro

Până acum, peste 200 de mii de români au primit serul produs de compania britanică AstraZeneca.