Selectați pagina

Primul caz de Variola Maimuței, confirmat în România. Pacientul este internat în spitalul „

Primul caz de Variola Maimuței, confirmat în România. Pacientul este internat în spitalul „

A fost confirmat primul caz de Variola Maimuței, în România. Este vorba despre un pacient în vârstă de 26 de ani, care, acum, este internat în Spitalul Victor Babeș, din București. Se pare că bărbatul ar fi contactat boala de la un alt bărbat, care a călătorit în mai multe țări din Europa.

„Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator. Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății

În lume există circa 1000 de cazuri de Variola Maimuței, conform datelor oficiale. Dintre acestea, aproape 500 sunt înregistrate în Marea Britanie.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că România urmează să achiziționeze doze de vaccin împotriva bolii Variola Maimuței. Acestea ar urma să fie folosite pentru contacții pacienților confirmați cu această boală.

Ce este Variola Maimuței

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Variola maimuței este o boală cauzată de virusul variolei maimuței. Este o boală zoonotică virală, ceea ce înseamnă că se poate transmite de la animale la oameni. De asemenea, se poate răspândi între oameni.

Variola maimuței este frecvent întâlnită în Africa Centrală și de Vest, unde există păduri tropicale și unde trăiesc de obicei animalele care pot fi purtătoare ale virusului. Persoanele cu variola maimuței sunt identificate ocazional în alte țări din afara Africii centrale și de vest, în urma unor călătorii din regiuni în care variola maimuței este endemică.

Variola maimuței, simptome

Simptomele variolei maimuței includ, de obicei, febră, dureri de cap intense, dureri musculare, dureri de spate, energie scăzută, ganglioni limfatici umflați și o erupție cutanată sau leziuni. Erupția cutanată începe, de obicei, la una până la trei zile de la începerea febrei. Leziunile pot fi plate sau ușor crescute, umplute cu un lichid limpede sau gălbui, iar apoi pot să facă crustă, să se usuce și să cadă. Numărul de leziuni la o persoană poate varia de la câteva mii la câteva mii. Erupția are tendința de a se concentra pe față, palmele mâinilor și tălpile picioarelor. De asemenea, pot fi întâlnite și pe gură, organele genitale și pe ochi.

Simptomele durează de obicei între 2 și 4 săptămâni și dispar de la sine, fără tratament. Dacă credeți că aveți simptome care ar putea fi variola maimuței, cereți sfatul furnizorului de servicii medicale. Anunțați-l dacă ați avut un contact apropiat cu cineva care are variolă de maimuță suspectată sau confirmată.

CITEȘTE ȘI: ȘTIRIMED ESTE PARTE A PROIECTULUI INTERNAȚIONAL SCIENCE +, UN DEMERS DE ÎMBUNĂTĂȚIRE A JURNALISMULUI MEDICAL ÎN EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST