Selectați pagina

A venit gerul. Află de ce frigul este benefic pentru sănătate

A venit gerul. Află de ce frigul este benefic pentru sănătate

Vremea geroasă s-a instalat în toată țara. Specialiștii spun că vom avea parte de temperaturi scăzute și în zilele următoare. Cu toate că am prefera să stăm la căldură, zilele  reci de iarnă au un efect binefăcător asupra organismului!

Aerul rece, curat și sănătos
Ştiai că, odată cu instalarea frigului, aerul capătă proprietăţi terapeutice? Asta, datorită simplului fapt că acum concentraţia de oxigen creşte cu 30% faţă de ce beneficiem în timpul verii. În plus, gerul are efect negativ asupra virusurilor şi microbilor, iar zăpada purifică aerul, eliberându-l de impurităţi. E păcat să stai în casă, fie şi în locul plăcut de lângă soba încinsă sau aproape de calorifer, când te-ai putea bucura, măcar din când în când, de o baie de aer rece, inspirând cât mai mult oxigen în timpul unei plimbări pe pătura albă de nea. Însă ai grijă să te îmbraci şi să te încalţi adecvat, ca temperatura corpului să nu scadă prea mult!

Un plus de voioşie şi frumuseţe
Se spune că gerul este aliatul tinereţii şi sănătăţii. Obişnuit cu temperaturi ridicate, confortabile, când funcţionează mult sub capacităţile sale, în momentul în care intră în contact cu o temperatură scăzută, luând-o ca pe o ameninţare, organismul este nevoit să-şi activeze toate funcţiile, de unde un plus de energie şi un tonus crescut pentru toate sistemele şi organele. Drept urmare, circulaţia sangvină este mult îmbunătăţită, metabolismul e accelerat, iar producţia de endorfine este stimulată, potrivit femeia.ro.

Uneori, când te doare capul așa de tare încât simţi că-ţi plesneşte, e suficient să ieși afară în ger. După o jumătate de oră, te vei simţi mult mai bine.

Previne şi combate depresia
Se zice că iarna este anotimpul confruntării cu depresia. E adevărat, dar numai în cazul celor care preferă să stea tot timpul cuibăriţi la căldură. Pentru ceilalţi, gerul e un antidot excelent împotriva depresiei.

Sigur, e ştiut că zilele tot mai scurte şi înnorate, cu puțină lumină naturală, constituie principala cauză a depresiei sezoniere, întrucât stimulează secreţia de serotonină, hormonul somnului. Vinovată e şi temperatura în scădere, care duce la creşterea presiunii arteriale, ceea ce îngreunează gândirea şi, drept urmare, se instalează apatia.

Remediul este însă la-ndemână: mişcarea în aer liber. Asta, întrucât aerul rece de iarnă e mai bogat în ioni negativi decât vara, iar expunerea în mod regulat la acţiunea acestora previne şi combate cu succes depresia.

Inamicul stresului
Când te plimbi pe aleile acoperite de zăpadă, pe lângă un prim impuls de înviorare, aerul rece intensifică producţia de serotonină (hormonul fericirii), care previne instalarea stresului. Aşadar, fă-ţi timp să te plimbi în fiecare zi, oricât de geroasă ar fi! Cum aerul rece are darul de a fortifica sistemul neurovegetativ, stările de nervozitate nu-ţi vor mai da târcoale, rezistenţa la stres crescând considerabil.

Alungă oboseala
La serviciu, când simţi că ai obosit, ca să-ţi revii cât mai repede și să înlături tensiunea mentală, ieşi puţin pe balcon sau fă o scurtă plimbare prin împrejurimi pentru a respira profund aer rece. Cu siguranţă te va ajuta!

 

Despre autor