Selectați pagina

Verificări la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj. Concluzii: spitalul funcționează într-un „pod neamenajat” și nu are ieșire de urgență

Verificări la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj. Concluzii: spitalul funcționează într-un „pod neamenajat” și nu are ieșire de urgență

Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj funcționează într-un spațiu necorespunzător numit „pod neamenajat” și nu dispune de ieșire de urgență și nici de aviz de securitate la incendiu. Aceste concluzii au fost trasate după ce Corpul de Control al Ministrului Sănătății a efectuat verificări la ICUTR Cluj și au fost făcute publice, acum, de către Ministerul Sănătății.

„Echipa de control a constatat însă că ICUTR Cluj-Napoca funcționează și în prezent, aşa cum a făcut- de la momentul înfiinţării în 2002, fără ca în documente să figureze schimbarea de destinaţie a spaţiului, din “pod neamenajat” în secţii de spitalizare cu paturi, fără să dispună de o ieşire în caz de urgenţă (conform legislaţiei în vigoare) şi, fără să aibă autorizaţie/aviz de securitate la incendiu”, se arată în documentul oficial al Corpului de Control al Ministrului Sănătății.


Corpul de Control cere mutarea ICUTR într-un spațiu corespunzător

Specialiștii care au făcut verificările susțin că pentru buna funcționare a Institutului este nevoie de relocarea acestuia, până cel târziu, la finele anului 2024.

„Conform Programului cadru de conformare pentru perioada 2022-2024, este necesară relocarea ICUTR într-un spațiu care să asigure toate condițiile necesare desfășurării activității medicale și a circuitelor funcționale conform legislației în vigoare, cu termen 31 decembrie 2024”, se mai arată în documentul oficial

Vânătoare de vinovați

Membrii Corpului de Control au cerut și înființarea unei comisii de anchetă la nivelul ICUTR, care să scoată la iveală cine este vinovat de amenzile pe care Institutul le-a plătit, din cauza neregulilor.

„În timpul în care echipa mixtă de control se găsea în perioada de elaborare a raportului de control, conducerea ICUTR a trimis o adresă Ministerului Sănătății prin care solicita avizarea „Declaraţiei privind realizarea Planului de conformare la Autorizaţia Sanitară de Funcţionare”. Răspunsul Ministerului Sănătății a fost unul negativ, în acord cu cele rezultate din documentele puse la dispoziţia comisiei mixte de control de către reprezentanţii ICUTR Cluj-Napoca. În concluzie, în baza controlului echipei mixte, managerul trebuie să constituie o comisie de cercetare administrativă care să cerceteze cauzele care au dus la situația actuală și să identifice persoanele responsabile. De asemenea, comisia de cercetare administrativă va evidenția și cuantumul amenzilor plătite de institut, sumă care trebuie recuperată de la persoanele responsabile”, a transmis Corpul de Control al Ministrului Sănătății.

Verificările au avut loc în perioada 20 – 24 iunie 2022.

Sursa foto: arhivă

CITEȘTE ȘI: SĂNĂTATEA ARE FESTIVAL DEDICAT. CE SE ÎNTÂMPLĂ LA HEALTHFEST, ÎN CLUJ