Selectați pagina

VIDEO. Dr. Marinescu, directorul „Matei Balș”: Malaria poate să ne pună viața în pericol

VIDEO. Dr. Marinescu, directorul „Matei Balș”: Malaria poate să ne pună viața în pericol

În fiecare an apar cazuri de malarie în România, însă pericolul infectării sau transmiterii bolii, în țara noastră, nu există. Toate persoanele s-au îmbolnăvit în timpul călătoriilor făcute în locuri exotice, potrivit directorului Institutului „Matei Balș”. Acesta a declarat pentru ȘtiriMed că fiecare turist, înainte de a călătorii, trebuie să facă o vizită la un cabinet medical pentru a vedea ce poate face pentru prevenirea unor bolile care pot să apară în țările vizitate.

„Sunt cazuri de import, lumea trebuie să fie liniștită, că nu, nu ne înțeapă un țânțar în România. Nu se întâmplă deocamdată, dar s-ar putea ca din zonele tropicale și subtropicale lucrurile să se schimbe. Apropo de încălzirea globală, dar nu e în prezent. Categoric, în momentul în care mergi într-o țară sau într-o zonă exotică, ai nevoie de un consult la un cabinet de medicina călătorului care să stabilească ce vaccinuri trebuie să faci. E profilaxie, apropo de malarie și care e protecția pe care trebuie să o ai. În plus, cel care călătorește într-o mai mare măsură are până la urmă și un carnet de vaccinare”, a declarat pentru ȘtiriMed, dr. Adrian Marinescu, directorul Institutului „Matei Balș”.

„Carnet de vaccinare care îți spune că te-ai vaccinat pentru o anumită boală și, de exemplu, în cazul respectiv, nu vei repeta. Deci, sfatul meu este să fie un consult la cabinetul de medicină a călătorului și să fie cu suficient timp înainte. Nu ne ducem cu o zi înainte și nu vorbim de vaccinare obligatorie în țările respective. Vorbim de profilaxie și vorbim de felul în care prevenim, pentru că malaria, de exemplu, e o problemă mai mult decât reală. E o boală care poate să fie cronică, care poate să vină cu recăderi, care poate să ne pună viața în pericol, să se ajungă chiar și la deces”, a completat, dr. Adrian Marinescu, directorul Institului „Matei Balș”.

VEZI VIDEO

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că deja s-au înregistrat două decese la persoane infectate cu malarie.

„Noi avem în fiecare an undeva în jur de 25 – 35 de cazuri de malarie să îi spunem de import, pentru că persoanele se infectează în afara României. În România nu se transmite malaria, dar consecinţele sunt serioase. În acest an, am avut deja nouă cazuri soldate cu două decese şi recomandarea este ca mai ales după întoarcerea dintr-o călătorie de acest gen, într-o ţară din regiunea tropicală sau ecuatorială, apariţia unei boli febrile indică prezentarea imediată la medicul de familie sau la cel de boli infecţioase pentru evaluarea situaţiei”, a explicat ministrul potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, malaria se manifestă cu febră înaltă, frisoane, simptome care pot „mima” o infecţie bacteriană sau virală.

Ministrul a completat că există medicaţie profilactică împotriva malariei, care se ia înainte de călătorie în zonele tropicale şi ecuatoriale, în timpul deplasării şi la întoarcere.

„Pentru malarie, în funcţie de zona în care te deplasezi, există medicaţie antimalarică, care este profilactică, adică se ia ca să nu apară boala, iar administrarea ei se face cu un anumit timp înainte de călătorie, în timpul călătoriei şi după încheierea călătoriei. Există mai multe tipuri de substanţe: Mefrokim, Doxiciclină, însă recomandarea privind administrarea trebuie făcută de către un medic specializat, un medic epidemiolog sau infecţionist. Şi medicul de familie poate să o facă dacă are experienţă în acest domeniu al medicinei de călătorie. Atunci când hotărâm să mergem în vacanţă într-o astfel de ţară este bine să ne informăm înainte”, a evidenţiat ministrul Sănătăţii.

Despre autor