

Pentru un părinte de copil mic lumea toată este mai frumoasă, pentru că îl ghidează pe cel mic să o descopere. Dar dincolo de frumusețe și explorare, apar și minusuri, cum ar fi imposibilitatea de a merge la un concert de muzică clasică, alături de copil. Ca să suplinească această nevoie, dar și ca să implice muzica în dezvoltarea și educația timpurie a copiilor, Carmen Cojan, o antreprenoare din Cluj, a fondat conceptul „Ghidușel la filamornică”.
Carmen este specialist în educație timpurie 0 – 3 ani și educație parentală și a format în Cluj-Napoca, un centru dedicat exclusiv educației timpurii 0 – 3 ani. La centrul Ghidușel, pe lângă programele deja consacrate, în acest an, Carmen a reluat un concept pe care l-a pus pe piață în anul 2019. Este vorba despre un concert de muzică clasică, organizat și adaptat pentru părinți și copii din categoria de vârstă 0 – 3 ani.
„Proiectul s-a născut dintr-o nevoie sau mai exact spus din imposibilitatea părinților de a participa cu cei mici la concerte de muzică clasică. Știind că muzica aduce mari beneficii copilașilor, ne-am gândit să organizăm un atelier cu instrumente reale – harpă și violoncel – creat special pentru părinți și copii. Și totul se desfășoară într-un cadru intim, acasă la Ghidușel – centru de educație timpurie 0 – 3 ani. Părinții sunt receptivi și deschiși unui astfel de proiect ceea ce mă bucură pentru că este important să oferim educație de calitate chiar din primii ani de viață”, a spus pentru ȘtiriMed, Carmen Cojan, fondatoarea centrului Ghidușel și inițiatoarea conceptului de evenimente cu muzică clasică pentru părinți și copii.
Creatoarea conceptului „Ghidușel la filarmonică” spune că evenimentele muzicale pe care le organizează sunt nu doar terapeutice pentru copii, ci și provocatoare, pentru că cei mici au ocazia să interacționeze real cu instrumente muzicale adevărate.
Trei evenimente de tip concert de muzică clasică a organizat Carmen Cojan în acest an, ultimul fiind chiar în 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii. Chiar dacă ideea îi aparține, Carmen spune că nu ar fi putut realiza acest proiect muzical fără sprijinul a două mame talentate, ambele din comunitatea Ghidușel: Teodora Bozeșan – violoncel și Anca Popa – harpă.
Prietene cu muzica încă din copilărie, Anca și Teodora cunosc îndeaproape și beneficiile pe care muzica le are asupra dezvoltării copiilor, Teodora este profesor de muzică și spune că s-a îndrăgostit de violoncel de la vârsta de 7 ani.
„Oricât de clișeic ar suna, consider că muzica m-a ales pe mine. Buni Momo (bunica din partea mamei) mi-a cântat foarte mult cu vocea , ba chiar mi-a compus un cântec pe care l-am cântat la doar 3 ani, asta însemna prin 1994, la emisiunea Tip Top Mini Top unde am luat premiul întâi. Ea și-a dorit foarte mult să cânt cu vocea, însă eu am ales altceva, undeva pe la 7 ani am văzut o prietenă de familie cântând la violoncel pe un post TV din Constanța (de unde și sunt) și a fost dragoste la prima vedere.
Pe atunci nu știam eu ce este un violoncel, dar mă bucur că am avut părinți care mi-au hrănit această pasiune și m-au susținut pe tot parcursul meu”, spune Teodora Bozeșan.
Anca Popa studiază harpa – un instrument considerat sacru și asociat cu muzica îngerilor – de la vârsta de 11 ani.
„O bună parte din activitatea mea se desfășoară la colegiul de muzica “Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca unde mă bucur sa fiu alături de copiii care îndrăgesc muzica, să-i ajut să o descopere cu fiecare notă muzicală. Îndrăgesc oamenii și doresc să împărtășesc cu cât mai multe persoane această experiență minunată”, spune Anca Popa.
Evenimentul muzical organizat special pentru mame și copii la Ghidușel i-a lăsat pe toți participanții cu sentimentul de „mai vrem”.
„Este a treia oară când participăm, pentru ca ne place. De altfel, tot ce se pregătește la Ghidusel este bine gândit pentru copii și,atunci, noi părinții ne bucurăm de timpul petrecut împreună cu copilașii.” – mama lui David
„Nora mea mi-a spus de acest eveniment și am venit cu nepoțelul. Ei frecventeză atelierele Ghidușelului de aproape 1 an și se poate vedea evoluția lui după fiecare participare” – bunica lui Matei
Studiile medicale arată că bebelușii aflați în mediul intrauterin aud și simt ce se petrece în exterior. Ei pot distinge sunetul vocii părinților, tonul și anumite inflexiuni. Un studiu publicat în 2018 arată că: „Atunci când vine vorba de copii cu vârsta 0 – 3 ani, un studiu publicat în 2017 în Journal of the Early Childhood Music& Movement Association arată că muzica le atrage atenția foarte ușor – fie că este vorba de înregistrări, jucării muzicale, instrumente live, cântece umane sau alte forme. Muzica induce adesea reacții fizice, cum ar fi mișcări ritmice, urmate de un comportament emoțional pozitiv care seamănă foarte mult cu dansul și plăcerea muzicală la copiii mai mari și la adulți.”
CITEȘTE ȘI: https://stirimed.ro/carmen-cojan-primul-educator-din-romania-certificat-wunderled/