VIDEO Premieră la Cluj: Transmisiuni live cu bebelușii prematuri din incubator. Recordul maternității, o fetița născută la 23 de săptămâni, are deja 5 luni
Emoții în Secția de Neonatologie 1 a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. Părinții și bebelușii lor prematuri s-au întors să le mulțumească cadrelor medicale pentru sanșa la viața pe care au primit-o.
Printre ei și Florina, mama Emei, „recordul” Secției de Neonatologie 1 din Cluj. Născută la doar 23 de săptămâni și cu o greutate de 500 de grame, ea a revenit la maternitate, astăzi, sănătoasă, în brațele mamei sale, fiind dovada că se poate. După 4 luni de spitalizare a plecat acasă învingătoare și are acum o greutate de peste 4 kilograme. Mama Emei, Florina consideră că fetița ei e un miracol.
Florina este și printre primele beneficiare ale unui sistem de transmisiune live a imaginilor cu bebelușul din incubator. Sistemul i-a permis surioarei mai mari și bunicilor să o cunoască pe bebelușa Ema, înainte să ajungă acasă.
VEZI VIDEO
O altă mama a unor gemeni, foarte emoționată le-a mulțumit medicilor cu lacrimi în ochi.
VEZI VIDEO
Și alți părinți, emoționați până la lacrimi, le-au multumit medicilor pentru efortul lor. Un tătic a venit tocmai din Bistrița -Năsăud și le-a încurajat pe mămicile care acum au copii prematuri în incubatoare să fie curajoase.
VEZI VIDEO
Premieră națională la Cluj
În fiecare an, peste 500 de copii prematuri primesc îngrijiri la Spitalul Județean de Urgență din Cluj. Aceștia sunt din Cluj, dar și din județele învecinate.
Pe lângă îngrijirea de specialitate, în premieră, în cadrul secției de Neonatologie 1 funcționează un sistem de transmisiune live (fără a fi stocată și fără sunet) a imaginilor cu bebelușul din incubator, doar către familie. Zilnic, între orele 14-15, cele 25 de camere video montate deasupra incubatoarelor, devin funcționale și familiile își pot vedea bebelușii din spital, oriunde s-ar afla.
Comunicare video părinți-bebeluș elimină distanțarea fizică din cauza epidemiilor, sau din cauza programului de muncă al părinților, a limitărilor financiare pentru transport, a locuirii în alte orașe a familiei. Platforma completează contactul fizic și contribuie astfel la integrarea mai ușoară a bebelușului în familie, la reducerea nivelului de stres pentru părinți, la creșterea lactației și la realizarea atașamentului părinte-copil, susțin reprezentanții proiectului.
“După o muncă de 10 luni de programare IT, am creat platforna SUS-TIN, croită pe nevoile părinților și ale bebelușilor și adaptată modului de lucru al cadrelor medicale din neonatologie. Este un vis devenit realitate, un vis ce va aduce multă alinare părinților fiind în contact cu bebelușii lor și îi va ajuta să fie bine informați și educați.” a declarant Corina Croitoru, Președinte și Membru fondator ARNIS.
Tot în cadrul proiectului părinții beneficiază de cursuri gratuite de puericultură și de îngrijire a bebelușului.
Proiectul este derulat de Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS în colaborare cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, secția Neonatologie 1, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Mai mult, ca parte a unui consorțiu european, Secția Neonatologie I este prima secție de neonatologie din România care aplică, în cazul nou-născuților de risc înalt, un model terapeutic bazat pe includerea părinților în îngrijirea în terapie intensivă a nou-născutului, în cadrul proiectului RISEinFAMILY.
Ziua Mondială a Prematurității, celebrată pe 16 noiembrie
Astăzi a fost celebrată Ziua Mondială a Prematurității. Prematuritatea reprezintă cauza principală a mortalității infantile, fiind o problemă importantă a tuturor sistemelor de sănătate.
Secţia Clinică Neonatologie I și II sunt maternități de nivel III, ceea ce presupune îngrijirea nou-născuților din maternitatea proprie, precum şi a nou-născuţilor cu risc major, născuţi în regiunea de Nord-Vest a țării și transferați aici pentru îngrijiri specializate.
Conform statisticilor oficiale, anual, aproximativ 500 de nou-născuți prematur beneficiază de îngrijiri în cele două secții ale spitalului.
Lipsa de personal, o problemă a secțiilor de neonatologie
Prof. Dr. Gabriela Zaharie, spune că acești copii reușesc să supraviețuiască printr-un efort comun al echipelor medicale, dar și al părinților.
Iar dacă la nivel de secție dotările sunt de ultimă generație și micuții beneficiază de cele mai bune îngrijiri, totuși se confruntă cu lipsă de personal. Asta pentru că tinerii nu mai sunt atrași de un domeniu atât de provocator ca neonatologia.
„Nu vin medicii pentru că e specialitate hăituită, noi suntem 7 medici la 45 de paturi, ar trebui să fim 9 la serviciu zilnic, nu luăm în considerare concediile, situațiile de boală. Asistenții sunt 60 la sută din necesar. Vin și pleacă, posturi se scot, nu e problemă de administrație. Vin, iau posturile și apoi pleacă, în 3-4 luni, în servicii unde e munca mai ușoară. Am angajat trei și au plecat patru. Nu are rost să te apuci de Neonatologie dacă nu iubești copii. E o muncă care necesită o foarte mare implicare”, a spus prof. dr. Gabriela Zaharie, șeful secției de Neonatologie 1 din Cluj.
La nivel mondial, aproximativ 15 milioane de copii se nasc prematur, adică mai mult de 1 copil din 10.