Selectați pagina

Cum decurge prima vizită la stomatolog, pentru copii. Dr. Cristina Mihălțan, medicul care creează o lume de basm pentru micii pacienți

Cum decurge prima vizită la stomatolog, pentru copii. Dr. Cristina Mihălțan, medicul care creează o lume de basm pentru micii pacienți

Prima vizită la stomatolog, atunci când vine vorba de copii, este crucială pentru ca ei să aibă o relație bună cu medicul dentist. Această primă întâlnire dintre copil și stomatolog trebuie să aibă loc după ce apar primii dinți, spun specialiștii. Nicidecum părinții nu trebuie să aștepte apariția primelor carii, pentru a face o programare la dentist.

Înainte de a face cunoștință cu medicul, la Clinica MB Dental Junior din Cluj-Napoca, micul pacient este preluat de un psiholog. Abia după ce este introdus în atmosfera cabinetului, copilul interacționează și cu dentistul și totul este un joc menit să transforme procedurile medicale într-o experiență grozavă.

VEZI ȘI: UN SINGUR CABINET STOMATOLOGIC PENTRU COPII, DIN CLUJ, ARE PSIHOLOG PENTRU MICII PACIENȚI. CINE E ZÂNA MĂSELUȚĂ ȘI CARE ESTE ROLUL SĂU

Sigilarea dentară este una dintre procedurile menite să protejeze dinții celor mici, spun medicii, mai ales că problemele dentare pot apărea, uneori, de la vârste fragede.

„Sigilarea dentară presupune aplicarea unui gel cu flor în toate șanțurile și fosetele dentare, adică în toate adânciturile din dinte. Se face această sigilare în zona laterală, adică în zona molarilor, atât temporari, cât și permanenți. Această sigilare este recomandată să fie făcută în primele 6 luni, până la un an, după apariția dinților permanenți. Asta înseamnă în jurul vârstei de 6 anișori, părinții ar trebui să fie, cel târziu, cu copilul la dentist la un consult să verifice dacă i-au apărut molarii de 6 ani, molarii permanenți. Dacă aceștia i-au apărut, sunt complet erupți, adică nu mai sunt acoperiți de gingie și sunt indemni de carie, adică nu au colorații, nu au căriuțe sau pete pe ei, pot pot fi candidați buni pentru sigilarea dințișorilor”, a declarat pentru ȘtiriMed, dr. Cristina Mihălțan, medic stomatolog pediatru în cadrul clinicii MB Dental Junior din Cluj.

Cum se face sigilarea dentară?

Sigilarea dentară este nedureroasă și este singura procedură stomatologică ce nu implică niciun fel de risc pentru copil, spune medicul stomatolog.

„Procedura în sine este o procedură nedureroasă, presupune doar spălarea dintelui, dezinfectare a lui, aplicarea unui gel care oferă o aderență mai bună a sigilantului. Apoi aplicarea sigilantului propriu-zis care este sub formă de gel lichid pătrunde în toate șanțurile și fosetele, se fotopolimerizează și asta este totul. Se verifică ocluzia dentară, adică mușcătura, să vedem dacă am intervenit în mușcătura copilului sau nu, se adaptează și copilul poate pleca acasă, a mai explicat dr. Cristina Mihălțan.

De relația bună a copilului cu dentistul nu est responsabil doar medicul, ci și părinții.

„Eu tot timpul le spun părinților că cel mai mare rol într-o dantură sănătoasă sau cea mai mare influență pe care o are asupra unui copil este părintele, pentru că este modelul copilului. Și aici vorbim, de la igiena dentară, la alimentație și continuăm cu mersul la dentist, statul la dentist, pentru că ceea ce observă copilul acasă, cam asta se întâmplă și în cabinet”, a concluzionat dr. Cristina Mihălțan.

Pe dr. Cristina Mihălțan o găsiți AICI

Lista de servicii a Clinicii MB Dental o puteţi consulta AICI.

Rubrica „3 minute de sănătate” este oferită de MB Dental.

Realizator: Ancuţa Ciolan

Imagine: Lorin Bătinaş

Editor Video: Daniela Groze

„3 minute de sănătate” este o producție ȘtiriMed

CITEȘTE ȘI: OBICEIURI DE URMAT PENTRU DINȚI SĂNĂTOȘI. CE RECOMANDĂ MEDICII ENDODONȚI PE LÂNGĂ AŢA DENTARĂ