

Pacienții din Transilvania care au nevoie de un transplant hepatic mai au de așteptat. Din cauza birocrației, primul transplant hepatic se va putea realiza la Cluj, cel mai devreme în luna iulie. Deși centrul este deja pregătit în cadrul Institutului Regional de Gastroentrologie și Hepatologie Cluj ,încă din luna aprilie, deocamdată se așteaptă finanțarea de la Ministerul Sănătății prin Programul Național de Transplant.
„Lucrurile sunt un pic diferite din punct de vedere administrativ. În urmă cu două luni de zile noi am obținut acreditarea de către Agenția Naționala de Transplant. Programul trebuie finanțat prin Programul Național de Transplant, care este finanțat de Ministerul Sănătății. Acest program a fost recunoscut ca și finanțare începând cu 1 iulie. De la 1 iulie o să avem acces pe platforma Agenției Naționale de Transplant ca să trecem bolnavii noștri pe listele de așteptare. Avem mai mulți bolnavi care sunt investigați, validați din toate punctele de vedere pentru a fi candidați buni pentru transplantul hepatic”, a declarat pentru ȘtiriMed prof. dr. Nadim Al Hajjar, coordonatorul programului de transplant și prorector al UMF Cluj.
Transplanturile de ficat vor fi făcute, în prima fază, la Cluj, în colaborare cu medicii de la Institutul Fundeni. În plus, tot personalul care lucrează în centrul de transplant din Cluj a beneficiat de pregătire în Franța.
„Acest lucru (n.r. transplantul hepatic) nu îl putem realiza doar noi de la început decât cu ajutorul colegilor noștri de la Fundeni, dar tot în acest sens, am stabilit o legătură foarte importantă pentru noi cu un centru de transplant hepatic din Franța. Avem cu ei o convenție de colaborare, unde putem trimite personalul și aici mă refer nu numai la cel medical, multi-disciplinar, dar și personalul administrativ, personalul mediu, pentru că munca de transplant este muncă în echipă unde fiecare are rolul lui, fie că vorba de asistentă, de o funcție administrativă, de medic, de medic anestezist, de medic urolog, patolog, gastroenterolog, imagistică. Deci această sarcină de a coordona activitatea de transplant este foarte dificilă, dar extrem de plăcută”, a mai spus prof. dr. Nadim Al Hajjar, coordonatorul programului de transplant și prorector al UMF Cluj.
Coordonatorul centrului de transplant din Cluj, Nadim Al Hajjar a mai precizat pentru pacienți este extrem de important ca aceste intervenții să aibă loc cât mai aproape de casă și în spitalul unde sunt în evidența medicilor.
Inițial reprezentanții Institutului de Gastroenterologie din Cluj anunțaseră că vor începe să facă transplant de ficat din luna mai. CITEȘTE ȘI VIDEO. DIN LUNA MAI SE VA FACE TRANSPLANT DE FICAT ȘI LA CLUJ. PRIMII PACIENȚI SUNT DEJA PREGĂTIȚI
În România primul transplant hepatic s-a realizat în 1997 dar pacientul nu a supraviețuit. Din anul 2000 au fost primele intervenții reușite, iar de atunci acestea se desfășoară la București la Institutul Fundeni. De câțiva ani și pacienții din Iași pot beneficia de transplant hepatic.