VIDEO Bisturiu înlocuit cu robotul Da Vinci Xi, pentru pacienții Spitalului Regina Maria din Cluj
Un Robot Da Vinci Xi, un aparat performant, folosit în chirurgia de înaltă precizie a fost recent achiziționat de Spitalul Regina Maria din Cluj-Napoca. și aduce multiple beneficii pentru pacient.
O intervenție robotică realizată recent cu Da Vinci Xi a avut loc în Spitalul Regina Maria din Cluj în cazul unui pacient abia trecut de 60 de ani, diagnosticat cu o formă de cancer de prostată. În sala de operație bărbatul primește o nouă șansă la viață, atât datorită chirurgului Prof. Univ. Dr. Nicolae Crișan, cu vastă experiență în Urologie, cât și datorită robotului Da Vinci XI.
Principiul chirurgiei robotice este cel de chirurgie minim invazivă. Practic se realizează la nivelul abdomenului pacientului niște incizii sub un centimetru. Prin aceste incizii se introduc brațele robotului, se realizează o cameră de lucru, și o cameră video recepționează imagini intra-abdominale. Acestea se transmit într-o consolă unde chirurg sta așezat și privește o imagine tridimensională și pe baza acestei imagini realizează gesturile chirurgicale, arată Prof. Univ. Dr. Nicolae Crișan, chirurg de excelență în Urologia robotică și laparoscopică, Spitalul Regina Maria Cluj.
Chirurgia urologică, aproape exclusiv minim invazivă
Chirurgia urologică este o chirurgie aproape exclusiv minim invazivă. În momentul de față, 95 % dintre intervenții le realizăm prin chirurgie robotică sau chirurgie laparoscopică tridimensională, spune prof. Univ. Dr. Nicolae Crișan, chirurg de excelență în Urologia robotică și laparoscopică, Spitalul Regina Maria Cluj.
Bisturiul clasic al chirurgului este înlocuit cu cele patru brațe ale robotului Da Vinci XI. Acestea se rotesc în șapte direcții, 540 de grade, iar imaginile 3 D captate de robot, sunt mărite de 10 ori și îi oferă medicului o vedere mult mai bună, asupra tumorilor. Nu degeaba, Da Vinci XI este cel mai performant sistem de chirurgie robotică din lume.
Conceptul de chirurgie robotică este un concept bazat pe imagine. Chirurgul nu are simț tactil în chirurgia robotică și mulți au criticat acest lucru. Dar imaginea tridimensională mărită high definition permite creierului să reproducă în timp acest simț tactil. Mai mult, ne permite să diferențiem structuri anatomice care altfel ochiul liber scapă, susține Prof. Univ. Dr. Nicolae Crișan, chirurg de excelență în Urologia robotică și laparoscopică, Spitalul Regina Maria Cluj .
Oricât de experimentat ar fi un chirurg, într-un caz grav și complex, prin operație clasică, nu poate face nici măcar jumătate din ce reușește cu ajutorul sistemului robotic.
Chirurgia robotică este o chirurgie excelentă pentru spațiile mici. Pelvisul masculin este spațiul limitat, îngust, unde chirurgia clasică are acces foarte, foarte limitat, dar chirurgia robotică permite o imagine excepțională. Camera video poate să permită vizualizări în unghi de 30 de grade deci putem să privim, ca să spun așa, dincolo de de colț, să știm ce se află dincolo de anumite structuri anatomice. Deci totul este construit perfect printr-un rezultat aproape perfect pentru pacient, potrivit Prof. Univ. Dr. Nicolae Crișan, chirurg de excelență în Urologia robotică și laparoscopică, Spitalul Regina Maria Cluj.
Regina Maria, singura rețea de sănătate din România care deține 3 roboți Da Vinci Xi
Cancerul este nemilos. Pe măsură ce avansează, boala afectează mai multe organe. Ca să-i stopeze evoluția și să prelungească viața pacienților, medicii intervin chirurgical. Iar în astfel de cazuri, robotul Da Vinci XI poate face diferența dintre viață și moarte. Pe de o parte, funcțiile unor organe afectate de boală pot fi păstrate, spun specialiștii. Ceea ce nu ar fi posibil în cazul unei operații clasice. Pe de altă parte, recuperarea pacientului este mult mai ușoară.
Dacă în urmă cu 15-20 de ani un pacient cu prostatectomie radicală avea o durată de spitalizare de 10-14 zile acum această durată de spitalizare s-a redus la 3-4 zile, iar pacientul se poate întoarce la activitățile lui obișnuite în maxim 2-3 săptămâni, a spus pentru StiriMed, Prof. Univ. Dr. Nicolae Crișan, chirurg de excelență în Urologia robotică și laparoscopică, Spitalul Regina Maria Cluj.
Regina Maria este singura rețea de sănătate din România care deține 5 roboți chirurgicali. Trei dintre aceștia – inclusiv cel recent achiziționat, în Spitalul din Cluj – sunt roboți Da Vinci XI- cel mai performant și mai modern sistem chirurgical de pe piață.
Pe Prof. Univ. Dr. Nicolae Crișan, chirurg de excelență în Urologia robotică și laparoscopică îl găsiți la Spitalul Regina Maria din Cluj AICI
Lista de servicii oferite de Spitalul Regina Maria o găsiți AICI.
Rubrica oferită de Regina Maria-Rețeaua privată de Sănătate
Realizator: Gabriela Onț Buruian
Imagine: Lorin Bătinaş
Editor Video: Daniela Groze