Selectați pagina

VIDEO. Raed Arafat: Multe orașe din țară nu au încă Unități de Primiri Urgențe dedicate copiilor

VIDEO. Raed Arafat: Multe orașe din țară nu au încă Unități de Primiri Urgențe dedicate copiilor

Clujul este printre orașele care a făcut progrese în domeniul medicinei de urgență pentru copii. Micii pacienți au la dispoziție o cameră de gardă dedicată lor, însă foarte multe orașe din România primesc copiii și adulții în aceeași Unitate de Primiri Urgențe, a spus Raed Arafat, secretat de stat în Ministerul de Interne, prezent la “Simpozionul de medicină de urgență și terapie intensivă pediatrică – ediția a 4-a”, care are loc în perioada 27 – 29 Noiembrie 2023, la Cluj-Napoca.

VEZI VIDEO

„România a făcut progrese majore atât în domenul medicinii de urgență, cât și în cel al terapiei intensive pediatrice, dar încă mai este mult de făcut. Pe partea de formare în ceea ce privește medicina de urgență pediatrică trebuie să intensificăm cursurile de pregătire continuă pentru medicii care se întâlnesc cu copii la unitățile de primiri urgențe. Sunt orașe, cum este Clujul, care au unități de primiri urgențe dedicate copiilor, dar există și multe orașe care nu au această facilitate și în aceeași unitate de primiri urgențe sunt aduși inclusiv copiii. Pregătirea trebuie să fie foarte intensă pe această direcție”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne.


„Apoi, trebuie să vorbim despre pregătirea noastră în ceea ce privește capacitatea din spitale, capacitatea de absorbție a numărului de pacienți în cazul în care se întâmplă ceva grav și avem parte de mulți pacienți. La Cluj s-au făcut câțiva pași foarte buni, există anumite modele de bună practică, precum Alo Pedi, care este telefonul de sprijin dedicat populației. S-a sperat în momentul în care a pornit acest proiect că va reduce numărul cazurilor care vin la UPU, dar nu s-a întâmplat acest lucru, însă telefonul a rămas și ajută în continuare cu sfaturi foarte multe persoane, nu doar din județul Cluj, ci și din alte județe. Iar partea de cercetare, pe care se axează această conferință devine importantă pentru noi, pentru că dezvoltarea unui sistem trebuie să se bazeze și pe studii, analize, cercetări și schimburi de experiență între mai multe țări”, a mai spus Raed Arafat, prezent la Cluj.

La “Simpozionul de medicină de urgență și terapie intensivă pediatrică – ediția a 4-a”, organizată de Asociația de Studiu Interdisciplinar in Domeniul Medicinei de Urgență – ASIDU, au fost prezenți numeroși specialiști din țara care au discutat pe teme legate de urgențele respiratorii la copil, dar nu numai.

„Toată lumea din sala e tănără. Ca să poți să faci medicină de urgență, ca să îți placă, trebuie să fii tânără mereu, cel puțin aicea sus (n.r. la cap)”, a spus Sorin Man, profesor la UMF “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și specialist în pediatrie care a participat la simpozion.

VEZI VIDEO

VEZI AICI PROGRAMUL CONFERINȚEI

Despre autor