Selectați pagina

VIDEO. Un bărbat care a făcut infarct la mall a fost resuscitat de două tinere. Echipajul SMURD Cluj l-a vizitat acasă, după externarea din spital

VIDEO. Un bărbat care a făcut infarct la mall a fost resuscitat de două tinere. Echipajul SMURD Cluj l-a vizitat acasă, după externarea din spital

Salvare emoționantă într-un centru comercial din Cluj. Un bărbat a făcut un stop cardio-respirator, dar a fost resuscitat de două persoane au sărit în ajutorul lui.

„În cele din urmă, inima bărbatului a repornit, acesta fiind transportat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca. După câteva săptămâni, a fost externat. La o lună distanță de la acel nefericit eveniment, echipajul SMURD i-a făcut o vizită bărbatului.Lăudăm, pe această cale, gestul nobil al celor două tinere, care au aplicat corect manevrele de resuscitare și au contribuit la salvarea unei vieți”, au precizat reprezentanții ISU.

Medicul care a ajuns primul la fața locului a explicat că bărbatul și-a revenit datorită tinerelor care au efectuat corect manevrele de resuscitare. Astfel acesta a putut fi transportat în siguranța la spital.

„Am înțeles că era vorba despre un bărbat care într-adevăr era în stop cardiorespirator și că două persoane făceau masaj cardiac. Când am ajuns într-adevăr, persoana era căzută cu manopere de resuscitare în curs se efectuau compresiuni toracice de către două persoane civile, din câte am înțeles, nu cadre medicale, iar noi am preluat manoperele de resuscitare. Într-adevăr, pentru că masajul a fost efectuat corect, persoana a fost găsită în fibrilație ventriculară și am reușit să preluăm manoperele de resuscitare și după aproximativ 30 de resuscitare, persoana a ieșit din stop cardio-respirator”, a explicat
dr. Mădălina Vasile-Pop, medic UPU-SMURD Cluj.

Bărbatul și-a revenit complet în 24 de ore și a fost externat. Acasă a avut parte de o surpriză, echipajul SMURD care l-a salvat i-a făcut o vizită.

„Am urmărit evoluția prin intermediul colegilor noștri de la Institutul Inimi. Pacientul la 24h a fost extubat, era conștient, vorbea, se mișca, ceea ce pentru noi au fost niște vești foarte, foarte bune. Bineînțeles, este extraordinar, ne ajută să ne facem în continuare muncă cu la fel de mult entuziasm. Ne-am bucura să avem cât mai multe astfel de cazuri cu colaborarea cetățenilor, pentru că cel mai mare avantaj din nou și cele mai de succes cazuri sunt cele în care noi avem ajutorul cetățenilor, în care se face masaj cardiac eficient. Asta a fost de fapt, șansa cea mai mare a pacientului, faptul că au fost acolo două persoane care au făcut mesaj corect”, a spus dr. Mădălina Vasile-Pop, medic UPU-SMURD Cluj.

Bărbatul a fost extrem de emoționat de vizita cadrelor medicale și le-a mulțumit pentru că i-au oferit o nouă șansă la viață.

„Îmi amintesc că am urcat pe bandă, rest nu mai și țin minte nimic. Mai țin minte marțea, la prânz, când eram în salon, mă uitam în stânga, dreapta, sus, când am văzut acolo aparatura, monitoarele, stai, că eu sunt la terapie. Deci practic după 24h am fost conștient. Și apoi au apărut soția și cu băiatul. M-au salvat și domnișoarele și echipa de SMURD, nu știu dacă pot să le mulțumesc”, a povestit bărbatul.

Clujenii sunt invitați să învețe să acorde primul ajutor, sâmbătă, 13 ianuarie la Vivo Cluj-Napoca.

„Încă o dată, subliniem importanța cunoașterii manevrelor salvatoare. Nu doar medicii, paramedicii sau pompierii pot face diferența dintre viață și moarte, ci oricine! De aceea vă invităm sâmbătă, 13 ianuarie, la o nouă ediție a Maratonului Resuscitării. Vom fi toată ziua la Vivo Cluj-Napoca, pentru a preda gratuit lecții de prim-ajutor, înscrierea prealabilă nefiind necesară”, au completat reprezentanții ISU-SMURD Cluj.

Despre autor